Kategorier
Litt av hvert

New Jelly sitt Morgenbladet Topp 100 vinylprosjekt

New JellyMorgenbladet sin Topp 100 albumkåring og Christer Falck sin parallelle bokserie er begge flotte tiltak som øker interessen for norsk rock/pop/musikk-historie. Og det er artig at dette også kobles videre opp til nyutgivelser på vinyl, via «crowdfunding»-selskapet New Jelly, hvor man kan legge inn forhåndsbestillinger på nye opplag. Kort sagt fungerer det slik at man betaler inn 32 Euro for utgivelsen man ønsker, og hvis man når 300 bestillinger, trykkes det opp 300 eksemplarer. Når man ikke 300 bestillinger, får man pengene tilbake.

Nå kan det se ut til at interessen blank vinylfolket er behersket, for å si det mildt. Så langt er det flest bestillinger lagt inn på Jokke & Valentinerne: Et hundeliv, men bare stakkarslige 8 eksemplarer er solgt. I Ballade i går kommenterte Jacob Berg Thomassen i New Jelly dette slik: «Det er kanskje fordi vinylfansen kanskje ikke er så mange som man tror. Og det var et prosjekt vi ønsket å få testet ut på siden for å se om det går an selge album på denne måten.»

Det er en lettvint forklaring. Vinylinteressen er der, det ser vi når en label som Panorama trykker opp opplag på rundt 500 eksemplarer av norske album med Ruphus, Hole in the Wall, Flax, Freddy Lindquist og så videre, som alle selger bra. Så hvorfor fungerer ikke opplegget til New Jelly?

For det første kan man lure på om informasjon om tilbudet har nådd ut til målgruppen. Jeg tipper det er mange vinylinteresserte som ikke har hørt om New Jelly.

For det andre er det grunn til å stille et stort spørsmålstegn ved selve varebeskrivelsen. Hva får man for 200 kroner (pluss 50 i porto)? Det sies at det bare skal presses 300 eksemplarer, men det er nesten alt vi får vite. Det sies ingenting om kvalitet. Til denne prisen må vi kunne forvente et kvalitetsprodukt med bra pressinger, og bra lyd. For alt jeg vet kan jeg ende opp med å betale 200 kroner for en 120 grams vinylpressing fra et dårlig vinylpresseri, lyd fra en CD-master fra 80-tallet, og et omslag i tynn papp med dårlig fargekopi, for så å finne ut at utgivelsen blir presset i ytterligere 300 eksemplarer som distribueres via andre kanaler, og at det tre uker senere dukker opp white-label testpresser til blodpriser på QXL. Med en klarere produktbeskrivelse, og forsikringer om nummererte og unike opplag, tror jeg dette prosjektet ville fått bedre respons.

Det bør vel også nevnes at enkelte at titlene som er tilgjengelig hos New Jelly, ikke er spesielt interessante, enten fordi nye vinylutgaver finnes tilgjengelig på markedet, eller fordi det er forholdsvis enkelt å skaffe seg et pent brukt eksemplar til en billigere penge. Og når det gjelder Jokke, så er det jo meldt at Big Dipper snart kommer med sine nyutgivelser på vinyl. Da vet vi at vi får tegneseriene til Christopher Nielsen med. Dette sies det ingenting om i beskrivelsen av Jokke: Et hundeliv hos New Jelly. Men jeg ser ikke bort fra at bestillingene kan ta seg opp på denne og enkelte andre titler how New Jelly, for små opplag på 300 eksemplarer blir selvfølgelig også potensielle samleobjekter.