Søk i bloggen

Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Bloggpause

søndag 20. januar 2019 17:01

Jeg har en bloggpause på ubestemt tid mens jeg prioriterer å arbeide med NorSike - Norsk LP-diskografi og prisguide. Noen sporadiske blogginnlegg kan det bli framover, og jeg kommer også til å oppdatere loggen med ujevne mellomrom etter hvert som jeg får lest nye utgaver av Shindig! Magazine, Record Collector og Ugly Things. Mer vinyl vil jeg også legge ut til salgs på loftet i rykk og napp, mens vinyl-feeden oppdaterer seg selv med lenker til aktuelle nyheter fra ulike vinylrelaterte blogger. Men førsteprioritet en god stund framover blir for min del altså NorSike.

Small Red Dunkers 7"

Rått og godt fra nedlagte industribrakker

søndag 20. januar 2019 17:00

Small Red Dunkers Denne ble sluppet for et par år siden, men fortjener litt oppmerksomhet selv om det blir litt i ettertid. Small Red Dunkers kommer fra Fredrikstad, og er en trio med Joakim Kalmar på vokal, Wilhelm Sørensen på gitar og Robin A. Olsen på trommer. Tilsynelatende da uten bass, men de to sistnevnte har delt på den jobben i studio. De fire sporene er spilt inn live "i e' brakke på tidligere Fredrikstad Mekaniske Verksted", finansiert med "hardt opptjente penger fra Fredrikstads industri". De 4 kjappe låtene koker over av energi, først og fremst takket være en skrikende forpint vokal. Under den bankes det fram et knippe ganske enkle, monotone riff, som er mer nedbrutt garasjerock enn punk, og sluttresultatet kan vel sies å ligge et sted der imellom. "Mildew Between My Legs" høres ut som et kjellerband fra helvete som gjør sitt beste for å imitere The Who. Et minutt og 21 sekunder klassisk rock med en vokal du ikke glemmer så fort. De to andre låtene her, "Blood Is Alive!" og "Bite The Crotch" er ikke like kompakte, men byr på mer av det samme med ørlite mer variasjon. Den avsluttende "Yellow Detention" er en tullelåt med gitarklimpring og noe snakking jeg ikke skjønner så mye av, men disse 59 sekundene med bortkastede riller er lett å tilgi sett i lys av de 5 andre minuttene her. Jeg hadde neppe klart et helt album av dette, men denne 7-tommeren byr på frisk moro.

Small Red Dunkers

Small Red Dunkers

Groms Plass: Båten Børst LP

Viser, country og blues fra Narvik

lørdag 03. november 2018 19:00

Groms Plass: Båten Børst Groms Plass fra Narvik har holdt det gående i snart et par tiår, og har hele 5 tidligere album bak seg, tilbake til det første, På Plass, som kom i 2001. Det er i stor grad Øystein Gravrok som står for tekstene på Båten Børst, mens kontrabassist Ørjan Pleym er den som har flest krediteringer på melodisiden. Gravrok spiller strengeinstrumenter/gitar, det gjør også Knut Haugen og Rolf Markussen, mens Bjørn Framnes står for trekk- og munnspilltoner og Ken Zahl trakterer trommene. Som på forrige album (Brødre i ånden fra 2014) har de på produksjonssiden hanket inn den erfarne amerikaneren Bill Booth, en fyr med så lang fartstid i norsk musikkliv at betegnelsen "norgesvenn" blir en fornærmelse. Han bidrar også med sitt eminente felespill, som glir fint inn i dette samspilte ensemblet. Alle de seks synger/korer, men hovedvokalen er det  Haugen som står for.

"Sjøllagede og kortreiste sanger i nordnorsk språkdrakt" er den kjappe beskrivelsen Groms Plass selv gir, og musikalsk byr de på en god blanding av visepop, country og blues i stort sett akustisk tapning, selv om trommene er produsert lett rockaktig. En liten rockfaktor slipper også til i den bluesy "Monstret i mæ", med en stemning som som hinter til Tom Waits. Melodien og gitarspellinga i "Blind Patron" minner meg Daniel Lanois sin tilbakelente eleganse, mens "Haparanda Hotell" er country-tango med mørk americana-stemning som balanseres med et fengende refreng. Her kommer det godt fram at den flerstemte sangen er et av Groms Plass sine sterke kort, tidvis går tankene til melodiske vokalharmonier jeg forbinder med en 70-talls amerikansk vestkyst-sound, velklingende og vakkert. Det er heller ingen tvil om at Booth sine feletoner tilfører enkelte låter noe ekstra, litt av den samme stemningen som Warren Ellis kan sette i filmmusikken han skaper sammen med Nick Cave. Men det er likevel en gjennomgående godlynt stemning som preger det varierte knippet av låter på dette albumet. Trivelig musikk for en trivelig stund. Med jordnære tekster og nynnbare refrenger skriver og synger Groms Plass seg lett inn blant det bedre Nord-Norge har å by på i denne sjangeren.

Godt er det også å se at selve den fysiske vinylutgivelsen heller ikke er noe venstrehåndsarbeid fra Groms Plass sin side. Den kommer med utbrettsomslag med tekster på innsiden, og vinylgraveringen er gjort av THD Vinyl Mastering/Tor Harald Degerstrøm, som er alene om å tilby dette i Norge i dag. Her er det høy kvalitet hele veien, og når LP-en attpåtil kommer i et foret innercover, blir det prikken over i-en for en gild LP-utgivelse. Det er slippfest for Båten Børst i Narvik i dag, og forhåpentligvis vil det bli mulig å få tak i vinylutgaven flere steder etter hvert.

Groms Plass: Båten Børst

Groms Plass: Båten Børst

 

Likholmen: Lillelivet LP ltd 150

En nødvendighet

lørdag 29. september 2018 11:00

Jeg har tidligere omtalt Likholmen (Æ/Erling Riibe Ramskjell, Ingeborg Oktober og Stefan Sundström med flere) sitt eminente album Lillelivet, som ble sluppet i 2015. Tidligere i år ble denne tidløse og fantastisk vakre utgivelsen tilgjengelig på vinylformatet, en lekker sak med et innleggsark laget til hvert spor. Unn deg denne reisen bort fra en travel hverdag, hvis ikke dette griper tak i deg er du en kald jævel. Likholmen og denne utgivelsen har nok gått under radaren til mange, men jeg ville ikke ventet for lenge med å sikre meg et av de 150 nummererte eksemplarene denne kommer i.

Likholmen: Lillelivet

Likholmen: Lillelivet

Lars Kolberg: Sort Blod LP ltd 250

Variert og jordnær norsk country

fredag 01. juni 2018 19:00

Lars Kolberg: Sort Blod Sort Blod er så vidt jeg kan finne ut album nummer to fra Lars Kolberg, en country singer/songwriter fra Oslo med føttene godt plantet i asfalten. Jeg tror ikke Sanger Er Som Folk som kom i 2016 ble utgitt på vinylformatet, men Sort Blod finner du i vinylhyllene sammen med singelen fra i fjor, "Stille fra balkongen" / "Fengsel". Ut fra titlene her skjønner vi at de norske tekstene her ikke bare er et vedheng til musikken. Kolberg serverer et fint knippe små og jordnære historier med innsikt til levd liv og utsikt til veier videre. Enkelte ganger reflekterende, men aldri sentimentale, til tross for at de typiske country-steelgitarene for min del alltid trekker litt i den sistnevnte retningen. Tekstene plasserer seg et sted mellom lett romantiserende og typiske country-heartbreak temaer og det vi kan kalle mer outlaw country inspirerte.

Outlaw country begrepet har Kolstad selv et bevisst forhold til, og her legger han vekt på at dette innebærer en holdning knyttet til viljen til å gå sine egne veier, uavhengig av musikkindustrien sine føringer. I "Klær med broderi" kommer det også fram at det det er et element av kredibilitet knyttet til begrepet: "Du blir ikke country av et telecaster-lick. Du blir ikke honky-tonk av bar-besøk hvis du går hjem kvart på 9. Du blir ikke outlaw av å følge boka dag og natt. Du må i hvert fall ha din egen ting å si ... Du blir ikke outlaw av en hatt fra Tennessee. Det blir ikke honky-tonk av klær med broderi."

Sort Blod er spilt inn i Los Angeles over et par uker, og det er lite å utsette på de amerikanske musikerene sine bidrag her, de stiller alle med solid kompetanse fra ganske så etablerte country-sammenhenger. Musikalsk sett tilbyr Sort Blod et variert spekter av countrymusikken: Rolige ballader, småfunky låter, countryblues, laidback swing/shuffle, et par låter som nærmer seg visesjangeren, og han drar også en kjappere Øystein Sunde snakke-country med "Stort sett har hun faktisk ganske rett". "Hvis jeg var bonde" er en stilig Shadows-"Apache"-aktig instrumental som minner meg mye om Steinar Karlsen sine stemningsfulle gitaralbum. Eller er det en fin balanse mellom myke steelgitarer og twangy elgitarer her, men rockefoten er ikke like tung som hos for eksempel Hellbillies, uttrykket her er litt lettere og luftigere. Sort Blod er et variert og solid album fra en artist som norske countryfans bør sjekke ut.

Vinylutgaven av Sort Blod er gjort med omtanke og er tydeligvis inspirert av LP-utgivelser fra 60-tallet som det låner en del tidstypisk layout fra, med blant annet låttitler og "stereo"-logo på forsiden, og stereo/mono avspillingsinfo på baksiden. Ganske så stilrent gjennomført, også ned til lablene. En vinylutgivelse fra en som selv har en del vinyl hjemme, det føler jeg meg ganske sikker på. Innleggsark med trykte tekster følger også med. Sort Blod er limitert til 250 eksemplarer og kan bestilles fra Lars Kolberg selv, eller Big Dipper. Den nevnte singelen "Stille fra balkongen" / "Fengsel" er også tilgjengelig begge steder.

Lars Kolberg: Sort Blod

Lars Kolberg: Sort Blod

Boktingan: Psykedelivika LP ltd 150

Vømmølsk syrerock

søndag 06. mai 2018 14:00

Boktingan: Psykedelivika Boktingan er fra Malvik ved Trondheim og har tidligere sluppet hele tre album på vinyl. Boktingen (2013), Toern E Bæst (2014) og D E No DD D Jaaa (2016) kan vel alle oppsummeres som variert rock med humoristiske tekster på trøndersk. Om du i likhet med meg ikke har hørt om bandet før så skyldes nok det at disse utgivelsene i stor grad har hatt et lokalt nedslagsfelt. Tekstene går ofte (løs) på lokale saker, store og små, og det er kanskje også en fordel å være trøndersk for å sette pris på innholdet i disse tre albumene, som til tider blir en slags hemningsløs harselas på (og med) den lokale dialekten. Psykedelivika som ble sluppet i august i fjor er imidlertid et album med bedre potensiale til å fenge et større publikum. Som tittelen antyder er dette Boktingan goes psykedelia, og det gjør de til gangs.

Humor med lokalt tilsnitt er absolutt tilstede på dette albumet også, historiene som serveres er lett absurde og tidvis ganske så morsomme, samtidig som albumet sprudler av musikalsk energi og lekelyst. Boktingan trekker også inn psykedeliske elementer på en troverdig måte, med syrete gitarsoloer, progga synther, space-metal og psych-punk riffing. Spesielt er side A godt gjennomført sånn sett, med høydepunkter som "Tante Brun har vært på besøk" og "Malvik Syrekommune". Skal vi tro Boktingan er det utvilsomt noe som er råttent i Malvik kommune: "Det synes at d syres når d styres." Det medfølgende heftet Boktingbladet dokumenterer og utbroderer historiene, som likevel forblir litt kryptiske og usammenhengende. Det er nok også meningen, selv om noen av tekstene har et visst lokalpolitisk aktivistpreg over seg.

Boktingbladet er sannsynligvis inspirert av Porcelen Tidende, avisa som var vedlagt Vømmøl Spellmannslag sitt album Vømlingen (1975), og man kan vel også si at Boktingan viderefører en musikkhumoristisk tradisjon som både Vømmøl og Knutsen og Ludvigsen satte på kartet. Det er mye "toill" i Boktingan sin hemningsløse "psykedelia" og selv om ikke all humoren treffer like godt så er Psykedelivika et godt gjennomført album, et friskt pust av musikalsk galskap. Vinylutgaven kommer i to ulike utgaver, 50 eksemplarer er presset på svart vinyl, 100 på dyp mørk lilla. Kan bestilles direkte fra Boktingan.

Boktingan: Psykedelivika

Boktingan: Psykedelivika

Nagant: A Little Cocaine 7" ltd 100

Mørk klassiker fra Lee Clayton gjenfortalt

lørdag 28. april 2018 17:00

Nagant: A Little Cocaine Ikke helt fersk, men denne 7-tommeren fra Nagant utgitt på den Trondheims-baserte labelen Blacktrees Collective i 2016 fortjener litt oppmerksomhet. A-siden er en cover av "A Little Cocaine", hentet fra Lee Clayton sitt album Naked Child (1979). Nagant gjør en fin, streit og lavmælt versjon av denne flotte låta, og lar den sørgelige historien få fokuset. Clayton er kanskje mer kjent for å ha skrevet låter for storheter som Waylon Jennings og Willie Nelson enn for sine egne album, selv om det er mye gull å finne på dem. Redaksjonen i Beat skal ha mye av æren for at jeg fikk med meg Clayton da han var på Norges-turne i 1988. De løftet fram låtskriveren Clayton som en som hadde noe å fortelle, ofte historier fra skyggesiden, som denne låten. Hans egen historie er også en med opp- og nedturer, inn og ut av outlaw country scenen. Før Clayton satset på en karriere i musikken var han pilot i det amerikanske flyvåpenet, noe omslaget på singelen her sikkert henspiller på. Her passer det også å nevne at Clayton hadde med seg norske musikere på veien i 1988, med gitarist Tore Elgarøy i spissen, og at konserten fra Cruise Café i Oslo attpåtil ble dokumentert med egen albumutgivelse, Another Night. "A Little Cocaine" er med blant de utvalgte låtene her også.

På B-siden finner vi "Voodoo Widowmaker", som viser at Nagant kan snekre gode americana-låter selv også. Akkurat hva denne låta handler om får jeg ikke helt taket på, men musikalsk sett er dette fortsatt like behersket, med en fin småmelankolsk stemning som ruller uanstrengt gjennom både vers og refreng. Så tommelen opp for Nagant som med denne singelen gir et fortjent nikk til en artist man gjerne sjekke ut albumene til, inkludert det "norske" konsertalbumet som for øvrig kan snappes opp på Discogs ganske så billig. Singelen til Nagant er presset i 100 nummererte eksemplarer på grå vinyl og kan kjøpes hos Crispin Glover Record Shop i Trondheim eller bestilles fra Blacktrees Collective v/Kato Holgersen.

Nagant: A Little Cocaine

Nagant: A Little Cocaine

Record Store Day 2018

Lørdag 21. april

torsdag 19. april 2018 18:00

Record Store Day 2018

Lørdag braker det løs igjen med Record Store Day! I utgangspunktet var dette et arrangement for å støtte de fysiske platebutikkene. Enkelte vil kanskje si at det i løpet av årene har utviklet seg til å bli en arena hvor de store plateselskapene spyr ut meningsløse utgivelser i "limiterte" opplag som er så store at de ikke selger ut på mange år, men det er ikke til å komme unna at for den store massen av vinylinteresserte så er RSD jevnt over en festlig dag. Her hjemme er Big Dipper og The Garden to gode alternativer også for de som ikke har mulighet til å stille opp fra morgenen av i disse fysiske butikkene, for begge legger ut en del av RSD-utgivelsene i nettbutikkene utover dagen på lørdag og videre i helgen. Langt fra alle RSD-utgivelser importeres på denne måten, så i enkelte tilfeller må man ty til utenlandske forhandlere. Et tips her kan være at man har litt is i magen og ikke betaler overpris på Discogs eller eBay for objekter de første dagene etter RSD.

Med stort og smått er det sannsynligvis mer enn 600 titler som slippes denne dagen, en komplett oversikt som inkluderer absolutt alle er vanskelig å finne, men her følger lenker til en del lister som i sum skulle gi et bra overblikk.

Med så mange utgivelser som slippes denne dagen skal det godt gjøres at man ikke finner noe av interesse, så her er det bare å sette opp sin egen shoppingliste og ønske seg selv happy hunting!

Av norske utgivelser er det kjekt å se at Sigrid: Don't Kill My Vibe EP som slippes på rød vinyl er ganske så profilert der ute, både BBC og NME (i lenkene over) kjører med bilder av Sigrid i sine oversikter, så denne vil nok selge unna (men opplaget er ikke oppgitt).

Årabrot sin Sinnerman 12" slippes på både farget og svart vinyl. Big Dipper lister denne allerede, ikke som en RSD-utgivelse, men den er inkludert i den svenske RSD-listen over.

Det samme gjelder Thom Hell 12-tommeren Love Is Gone.

The Boys (med Casino Steel) sitt selvtitulerte debutalbum fra 1977 slippes i 1000 eksemplarer på "Sick-On-You"-inspirert "vomit splatter vinyl". En utgivelse som bør finne veien inn i noen norske hjem.