Søk i bloggen

Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Tromsø Brenn! bok+7" ltd 300

Rock-, pop- og visediskografi 1963-2016

tirsdag 23. august 2016 17:30

Tromsø Brenn! Robert Dyrnes, mannen som ikke bare har tusen jern i ilden men også en imponerende evne til å få ting gjennomført, er nå ute med ny bokutgivelse. For et par år siden var han delaktig i Gleder meg til år 2000; norsk pønk- og hardcorediskografi 1979-2014, men nå er altså fokuset på Tromsø, med Tromsø Brenn!; Rock-, pop- og visediskografi 1963-2016. Begge disse bøkene er layoutmessig bygd opp over samme lest, og dette nye oppslagsverket blir en like essensiell tilvekst til den norske rock-bibliografien. Diskografiene utgjør selvfølgelig hoveddelen av innholdet og er eksemplarisk utarbeidet, men den 10-siders lange innledningen som forteller Tromsøs rockhistorie fra 50-tallet til i dag er også gull verdt. Det samme kan man si om Tromsø Rock 58-75, et 40-siders hefte som opprinnelig ble gitt ut i 1975 og som er reprodusert bakerst i boka. Det er en tidsreise i seg selv, samtidig som det inneholder et vell av artig lesestoff, blant annet artikler med The Pussycats, Modsmen Sect, Tobben & Ero og Erter, Kjøtt og Flesk. Helt bakerst finner vi en vinylsingel, en nyutgivelse av Søt Hævn sin 4-sport EP Asfaltparasitta fra 1981. Singelen er bare med i førsteopplaget som er trykket i 300 eksemplarer, så ikke vent for lenge om du vil sikre deg et eksemplar, bestille kan du gjøre hos Backbeat.

Tromsø Brenn!

Tromsø Brenn!

Tromsø Brenn!

En rask titt på ... Karlsøy Prestegaard: Dyret - 666 LP

Ltd 100, hvit vinyl

søndag 07. august 2016 16:00

Stikkord: Troms, norsk punk-klassiker, 80-tallet.

Originalutgivelsen av Karlsøy Prestegaard sitt album Dyret - 666 på vinyl fra 1982 er ikke lett å finne, og er et stort samleobjekt i dag. Nyutgivlesen av albumet på CD i 2008 fra Smart Patrol Records inneholder to bonusspor ("Barn av lyset" / "Sett han fri", singelen fra 1990) og er en flott sak med hefte som inneholder historien om bandet, men det blir likevel noe annet å holdet utbrettsomslaget til nyutgivelsen på vinyl i hendene når man lytter. Den er det Bukta Records som står for og foruten en vanlig utgave på svart vinyl, har de trykket opp en variant på hvit vinyl i 100 eksemplarer. Prøv Bukta/Backbeat eller Panorama Records.

En rask titt på ... Karlsøy Prestegaard: Dyret - 666

En rask titt på ... Karlsøy Prestegaard: Dyret - 666

Fire Magazine #1 & #2

Nytt staselig magasin for heavy/psych++

søndag 31. juli 2016 14:00

Jeg har tidligere nevnt den italienske heavy/psych fanzina Vincebus Eruptum, et pent lite enmannsforetak i A5-format. Sjangeren står utvilsomt sterkt i landet for nå er storebroren lansert. Fire Magazine kommer i A4-format og framstår som en langt mer profesjonell trykksak selv om de som står bak åpenbart har den typiske fanzine-lidenskapen i behold. Med sine 80 sider har dette blitt det rene bonanza for de spesielt interesserte. Og da ikke bare innenfor heavy/psych og relaterte sjangere som doom, stoner, sludge, men også 70-talls hardrock generelt. En stor bolk av innholdet består av intervjuer, men du finner også lange artikler og presentasjoner, og selvfølgelig plateomtaler, alt ryddig organisert og presentert flott og fargerikt. Annonsene fra labler og festivaler blir lett en integrert del av helheten.

Av innholdet i de to første utgavene kan nevnes Blue Cheer (der har du linken til lillebror-zina!), Hawkwind (på forsida), Monster Magnet, Blood Ceremony, Spiritual Beggars, Saint Vitus, Hexvessel, Sourvein, Black Mountain, Candlemass, Rival Sons, Purson, Coven, Fu Manchu, Grand Magus, og Electric Citizen, for å nevne noen. Også interessant er at de ser ut til å kjøre en serie med fokus på omslagskunst og plakater, og først ut er Arik Roper (Earth, Sunn O))), Sleep, etc.) og i nummer to presenterer de Rick Griffin (sentral psykedelisk plakatkunstner i 60-tallets California, knyttet til bl.a. Grateful Dead). De har også fått med seg norske Brutus sitt ferske album Wandering Blind, som er omtalt i nummer to. Alt i alt mye snadder å finne i Fire Magazine, som kan bli et Shindig! for de med litt tyngre rockefot, med utgivelse annenhver måned.

Lederen i første nummer gjør det klart at Fire Magazine ikke ønsker å publisere innhold på nett, men i stedet gjøre magazinet til en fysisk utgivelse og opplevelse: "We don't favor CDs or MP3 ... we worship vinyls, limited editions, with creative packaging." Videre: "We won't sell it through regular kiosks and newspaper stalls, we want to sell and distribute it on our site and through dedicated distributors and mail orders." Du finner derfor ikke Fire Magazine på Narvesen og neppe hos noen andre norske forhandlere foreløpig, så du må nok gå direkte til  RockHard (Italia) eller til finere nettbutikker som Forced Exposure (US) og Dusty Groove (US) for å få tak i bladet. Men kanskje i hyllene til Tiger etter hvert?

Fire Magazine

Fire Magazine

En rask titt på ... In The Woods...: Heart Of The Woods 6xLP boks

Ltd 250, hvit/svart vinyl, m/3 plakater, hefte og tote bag

fredag 08. juli 2016 18:00

Stikkord: Kristiansand, black/progressiv/avantgarde metal, 90-tallet.

En flott utgivelse på franske Debemur Morti Productions. Inneholder Heart Of The Ages (1995), Omnio (1997) og Strange In Stereo (1999), alle på dobbel "milky white/black" vinyl i utbrettsomslag med plakat, limitert til 250 eksemplarer. Boksen inneholder også et 64-siders hefte i LP-format, og alle LP-ene kommer i svarte forede innercovre. Var du tidlig ute med bestilling fikk du også med en tote bag, kanskje ikke for sent ennå. Finnes også på svart vinyl, limitert til 750 eksemplarer.

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods

En rask titt på ... Skaur: Nordnorsk Svartmetall 3xLP boks

Ltd 100, m/plakat, klistremerke og tøymerke

fredag 01. juli 2016 18:00

Stikkord: Bodø, black metal.

En flott utgivelse på tyske Purity Through Fire, kan bestilles fra utgiver, og noen få eks. er også tilgjengelig via Skaur. Inneholder Nordnorsk Svartmetall (2011/2013), Gravoel (2014) og Farvel (2015). Boksen har også plass til et kommende album og er limitert til skarve 100 eksemplarer.

Skaur: Nordnorsk Svartmetall

Skaur: Nordnorsk Svartmetall

Skaur: Nordnorsk Svartmetall

Howlin' of the Wolf: Backfire Madness LP ltd 250

Mørk Fredrikstad-gumbo

fredag 24. juni 2016 18:00

Howlin' Of The Wolf: Backfire Madness

Howlin' of the Wolf er en duo fra Fredrikstad bestående av Esben Roos Svendsen (vokal, munnspill, perkusjon) og Jan Raymond Svendsen (gitar og perkusjon). På scenen utvides dette til et band, supplert av Ole Morten Sørensen (bass) og Ken-Arve Nilsen (trommer, perkusjon), men på Backfire Madness presenteres altså låtene til Svendsen & Svendsen i et mer nakent uttrykk. På inneromslaget er de begge avbildet som gjennomskinnelige gjenferd, stående ved sin egen felles gravstein (dødsdatoen satt til 2012, da de møttes), men de er altså ikke i slekt med hverandre. At det er et visst musikalsk brorskap mellom dem kan vi likevel trygt fastslå, alt tyder på at de deler en felles visjon i så måte. De holder seg til en ganske streng og begrenset formel gjennom hele dette albumet, hvor gitaren og vokalen sammen skaper et ganske så spesielt uttrykk.

Og det er et mørkt brygg Howlin' Of The Wolf har kokt sammen. Bestanddelene er få, elektrisk gitar og lett forvrengt vokal suppleres av enkel perkusjon og enda enklere munnspilltoner. Låtene har sin base i blues, men også dette av og til så minimalt at det kokes ned til et par akkorder og noen få bevegelser. Vokalen snakkes fram med grov stemme, hviskende og hvesende. De få munnspilltonene vi hører blir signaler fra passerende tog på vei mot ingensteds. Det synges noen toner her og der, men det bygger sjelden opp til noe som kan kalles vanlige refrenger. Her og der tas det i bruk noen enkle atmosfæriske grep, som lyden av regn og vind i starten av enkelte låter, men ellers er det lite lydlig krydder som tilsettes.

Det vitner om stor tro på konseptet når man fyller et helt album med låter oppbygd etter dette ganske begrensede mønsteret, men uttrykket bygger på en måte sitt eget solide fundament. Det er flere ting som gjør at dette fungerer såpass bra som det gjør. Den vokale framføringen er svært stemningssettende, også når det av og til heller mot det karikerte. Tekstene balanserer mellom ramsvart realisme og like mørke men mer fantasifulle tegninger, med temaer som voodoo, død, hevn, makt og avmakt. Og så har vi ikke minst de blodenkle låtkonstruksjonene og arrangementene, som likevel rommer en stor porsjon variasjon låtene imellom. Nesten umerkelig kan de smette inn et rytmisk mønster i 7/8-takt, for andre steder å løse det musikalske såpass mye opp at vi sitter igjen med bare dunkle lydkulisser.

Vokalen er det kanskje vanskelig å finne direkte referanser til. Tom Waits og Captain Beefheart har blitt nevnt av andre ser jeg, det samme har Dr. John. Svendsen snakker mer enn synger, men jeg skjønner sammenligningene, spesielt med Dr. John, med tanke på hans mer voodoo-inspirerte framtoninger. Backfire Madness innehar nok en beslektet estetikk, selv om Howlin' of the Wolf på en måte lager fattigmanns-gumbo, med få ingredienser. En annen sammenligning jeg kan trekke fram er Robbie Robertson og hans vokal på låten "Somewhere Down the Crazy River" (fra solo-debuten, 1987). Refrenget og alt det øvrige fra Robertson er selvfølgelig mer melodisk, stemningen er mer romantiserende, men man fornemmer lett noe av den samme sydende sørstatsatmosfæren som Backfire Madness maner fram på sitt vis. Hvis man skal si at albumet har en viss stemningsmessig tilknytning til New Orleans, så er det definitivt post-Katrina vi snakker om. Noe særlig mer desillusjonert enn en låt som "Declaration of Shit" skal du lete lenge etter. På den annen side så kan vi vel også si at andre låter kan trekke litt mot det tegneserieaktige, og sånn sett skape en viss distanse til de stort sett mørke og dystre tekstene. Man blir ikke tynget ned av å lytte til albumet, snarere fascinert.

Flere av låtene er for øvrig svært cinematisk anlagt og jeg kan godt tenke meg at enkelte ting her ville egnet seg godt til bruk i filmer eller tv-serier. Akkurat nå når jeg følger sesong 2 av Bloodline (serie lagt til Florida Keys hvor absolutt alle figurer har svin på skogen og skjeletter i skapet) ser jeg lett for meg at "Backstabber" kunne erstattet Rollins Band sin "Liar" en dialogløs sekvens der. Men demp lyset og sett på Backfire Madness så kommer du nok kjapt i gang med dine egne bilder. Du har ikke hørt norsk rock på dette viset før.

CD-utgaven av Backfire Madness ble gitt ut i 2013 på Break-A-Leg Recordings, mens vinylutgaven kom i fjor på gjenoppståtte Dead Cool Records, en punk/garasjerock label startet av Esben Roos Svendsen i 1996, som (i følge Discogs) gikk i dvale tidlig på 2000-tallet etter et titalls utgivelser. Det finnes to varianter av utgivelsen, en regulær utgave på brun vinyl limitert til 250 eksemplarer, og en mer eksklusiv utgave på mørkere brun splatter vinyl. Også visuelt sett er dette en flott vinylutgivelse, med trykt innercover og Geronimo (med solbriller) på lablene. Det eneste jeg savner er trykte tekster, men til gjengjeld så får vi to bonusspor i forhold til CD-utgaven og det du finner på strømmetjenestene. Brun vinyl kan bestilles fra The Garden.

Howlin' Of The Wolf: Backfire Madness

Howlin' Of The Wolf: Backfire Madness

En rask titt på ... Annot Rhül: Leviathan LP

Ltd 100, hvit vinyl, m/plakat, hefte og tekstinnlegg

tirsdag 07. juni 2016 18:00

Stikkord: Sigurd Tonna, Trondheim, Skodje, spacerock, retro-prog, synth, Genesis, Yes.

En flott utgivelse på italienske Black Widow Records, kan bestilles fra Panorama Records.

Anbefalt tilbehør: Første utgave av fanzina Yoshiwara Collective, som inneholder et 8-siders intervju med Tonna, hvor han går gjennom Leviathan spor for spor.

Annot Rhül: Leviathan

Annot Rhül: Leviathan

Strapfkernerators Requiem / Art By Machinery Split 7" ltd 100

Splitt-single serie med solid nummer tre

fredag 03. juni 2016 18:00

Strapfkernerators Requiem / Art By Machinery Selv om det står "TRD Collective V2" på labelen, er dette den tredje utgivelse i splitt-single vinylserien fra Trondheimsbaserte Blacktrees Collective. Først ut var Octopus Tree / Nagant, så kom Calmcorder / Octopus Tree, og nå er den tredje ute, også den like limitert, 100 eksemplarer på rød transparent vinyl denne gangen. Art By Machinery (ABM) gav ut tre album på 90-tallet, etter å ha debutert med åpningskuttet på Party Terror Vol. II samleren fra 1994. Debutalbumet Deus Ex Machina fra 1995 og oppfølgeren Melon fra 1996 ble bare gitt ut på CD-formatet, mens The New Drug fra 1997 ble presset i 300 eksemplarer på vinyl, fordelt på tre ulike farger (blank, grønn og svart). Et spennende band, og alle deres tre album hadde fortjent en eksistens på vinylformatet. Det kom også et livealbum med ABM i 2009, men dette ble så langt jeg kan finne ut bare sluppet digitalt. Strapfkernerators Requiem er et nytt bekjentskap for meg, en duo bestående av Aksel Tjora (forøvrig også med på ABM sitt kutt) og Øivind Klungseth Zahlsen. De har gode hjelpere med seg i studio, blant annet selveste Trondheim Symfoniorkester og et knippe klassisk skolerte sangere, en av dem er Ann-Mari Edvardsen, kjent fra The 3rd and the Mortal.

"Rex Tremendae" fra Strapfkernerators Requiem er en spennende miks av opera, trip-hop og elektronika, fusjonert blir det dramatisk chill, og resultatet er like vellykket som når franske Magma kombinerer opera og progressiv rock. Litt av en godbit, og et klart foreløpig høydepunkt i denne singleserien. I følge Zahlsen går historien til dette kuttet tilbake til 90-tallet, men akkurat når den versjonen vi hører her er spilt inn opplyses ikke. ABM sin "Alive" ligger litt i samme stemningsmessige leie, litt dystert og melankolsk, og smått eksperimentelt er det også, men innenfor et tradisjonelt rockuttrykk ispedd litt industriell elektronika. Det går heller ikke fram her når dette sporet er spilt inn, muligens er det av nyere dato. Uansett en fin påminnelse om at ABM sine utgivelser på 90-tallet er verdt å sjekke ut.

Som tidligere kan utgivelsene i denne splitt-single serien skaffes fra All Good Clean Records i Trondheim (evt. hos Aftermath Music i samme by), eller bestilles fra Blacktrees Collective v/Kato Holgersen. Og et lite tips til slutt: Det ser faktisk ut som at den limiterte LP-en The New Drug er tilgjengelig fra Aftermath sin nettbutikk, til redusert pris på grunn av litt ringwear på omslaget.

strapfkernerators_requiem_art_by_machinery_1

Strapfkernerators Requiem / Art By Machinery