Søk i bloggen

Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Bloggpause

søndag 31. mai 2020 16:01

Jeg har en bloggpause på ubestemt tid mens jeg prioriterer å arbeide med NorSike - Norsk LP-diskografi og prisguide og Norsk MusikkavisIndeks. Noen sporadiske blogginnlegg kan det bli framover, og jeg kommer også til å oppdatere loggen med ujevne mellomrom etter hvert som jeg får lest nye utgaver av Shindig! Magazine, Record Collector og Ugly Things. Mer vinyl vil jeg også legge ut til salgs på loftet i rykk og napp, mens vinyl-feeden oppdaterer seg selv med lenker til aktuelle nyheter fra ulike vinylrelaterte blogger. Men førsteprioritet en god stund framover blir for min del altså NorSike.

Steinar Karlsen: Destination Venus LP

Med gitar på retro romekspedisjon

søndag 31. mai 2020 16:00

Steinar Karlsen: Destination Venus Steinar Karlsen er tilbake med et nytt soloalbum, Destination Venus er hans femte i rekken. To av de foregående, Hanens død (2013) og Tur (2015), er omtalt tidligere her på bloggen, og han har med seg stort sett de samme musikerne i studio denne gangen som på Tur.

"The Goodbye" setter stemningen umiddelbart, en stemning med slektskap til Line Saus og Mark Steiner sin eminente mordballade "Six Feet Under". Karlsen sin historie er uten ord, men tittelen åpner for at lytteren godt kan spinne en lignende fortelling rundt hans sedvanlige velvalgte gitartoner. Men albumtittelen tatt i betraktning er det kanskje heller her snakk om å ta avskjed fra jorden, for Destination Venus ser ut til å være et slags instrumentalt konseptalbum, en romekspedisjon med Karlsen som sjefsastronaut. Hans musikalske univers er ganske jordnært, men romskipet på omslaget minner mer om et luftskip, så her er både musikk og sci-fi konsept samstemt retro.

Låtutvalget er så variert som det kan bli innenfor rammene Karlsen har satt, og selv om dette minner mye om det vi har hørt på tidligere album, har Destination Venus blitt et helstøpt album med både gitarfingre og låtskriving i toppform. I likhet med de andre to nevnte albumene så er også dette et album for de som liker smakfull gitarspelling med behersket vreng, analog klang og en utpreget teft for å plukke de få men rette tonene. Musikalsk trekker Karlsen inn flere elementer, blues ligger naturlig nok i bunnen flere steder, men vi finner også en del inspirasjon fra 60-tallets gitar-instrumentalgrupper her, The Shadows og andre. Låter som "The Karman Line" og "Space Camel" henter inn melodiske vendinger som høres spansk/arabisk-inspirert ut, og tilfører mystikk og eksotiske toner til den musikalske stemningspaletten. Alt vevd sammen til et stilsikkert uttrykk hvor alle bitene glir naturlig inn i hverandre. Fra den syrete "Night Flight" med vreng som nærmer seg nedsmelting av radiorørene, via det musikalske mellomspillet "Weightless" som skaper atmosfære i tomrommet (romklangen klinger lenge der ute) til den puls-senkende og vakre balladen "A Billion Stars".

Jeg kunne trukket fram flere låter her som fint kan oppsummere og fungere som et eksempel på Karlsen sin gitarmusikk, men "Picnic On The Moon" stikker seg ut for meg. Dette høres ut som en nyinnspilling av en gammel instrumentalklassiker, elegant og stilsikker som noen, pakket og ferdig til radiolistene et annet sted, en annen tid. Plukk med deg denne og de andre LP-ene til Karlsen og ta deg en tur dit. Kan bestilles fra Big Dipper og Platekompaniet.

En liten fotnote: LP-en er presset hos Coastal Town Records i Egersund, og pressingen er så strøken som den kan bli, både visuelt og avspillingmessig. Godt å se at et norsk vinylpresseri leverer varene, dette er 180g vinyl av første klasse.

Steinar Karlsen: Destination Venus

Steinar Karlsen: Destination Venus

Vinylens historie 1, Norge 1958-1969

Første del av unik og spennende bokserie

søndag 17. november 2019 08:58

Med Vinylens historie 1, Norge 1958-1969 har Børre Haugstad kommet i gang med sin omfattende bokserie om vinyl. Boka kommer (selvfølgelig) i LP-format, og inneholder mengder av fargebilder av plateomslag, labler, klipp fra PopRevyen og norske aviser med mere. Man kan kanskje stusse over at det er en Beatles-single som preger forsiden av boka, men fokuset er rettet mot både norske og utenlandske artister når "den norske pophistorien sett fra platebarometrene" skal fortelles. Artister det fokuseres på er blant andre: Cliff Richard, Connie Francis, Elvis, Wenche Myhre, Beatles, Rolling Stones, Pussycats, Vanguards og Inger Lise Andersen. Innholdet har åpenbart et stort fokus på platebarometre og listeplasseringer, og de som har sansen for lister av ymse slag vil finne mye snadder her, men godt ledsaget av omkringliggende historiefortelling. Vi får også vite hva som var den første norske vinylsingelen, og kandidatene til Norges første rockelåt presenteres, uten at en endelig fasit blir notert for den diskusjonen. En flott bok som vil glede både musikk- og vinylinteresserte, og det er bare å glede seg til resten av bokserien, som skal strekke seg over minst 5 volum. Neste bok i serien skal handle om Norge 1970-1990. Vinylens historie 1 kan bestilles fra Big Dipper.

Vinylens historie 1, Norge 1958-1969

Vinylens historie 1, Norge 1958-1969

Vinylens historie 1, Norge 1958-1969

Musikk fra Norge #2

Kompakt norsk punk-historie

søndag 17. november 2019 08:57

Tore Stemland er ute med Musikk fra Norge #2, som da er den fysiske søster-fanzina til hans eminente blogg med samme navn. Tema denne gangen er "Når kom pønken til Norge, og den endeløse diskusjonen om den første norske pønkevinylen ... pluss litt mer." Blekka er fullpakket av info, og er rett og slett en glimrende, kompakt innføring i den første bølgen av punk i Norge, samtidig som trådene trekkes lenger bakover i historien og setter blant andre Hollywood Brats på kartet. Alle som har interesse for norsk punk bør sende en melding til Stemland og bestille denne fanzina!

PS: Også nevnt her er 7000 Riff, samleplata fra Trondheim som på 40-årsdagen neste helg blir gitt ut på nytt av Fucking North Pole Records. Har du ikke den fra før, så kommer den nå i et begrenset opplag på rød vinyl med et oppdatert hefte.

Musikk fra Norge #2

Musikk fra Norge #2

Real Punk Rock Music Is Not On The Radio

Norsk punk samleserie fra October Party Records

søndag 06. oktober 2019 14:59

Bergens-baserte October Party Records står bak denne fine LP-serien som nå har kommet til vol. 4. Sammen med Fucking North Pole Records sine Pønk i Norge utgivelser (2018 og 2019) så har vel har punk/hardcore sjangeren aldri vært bedre dokumentert i form av aktuelle samleutgivelser som dette. Utgivelsene i Real Punk Rock Music Is Not On The Radio serien har stort sett blitt distribuert av artistene selv, så helt enkelt har det ikke vært å få tak i disse, men nå har i hvert fall volum 4 blitt tatt inn av Big Dipper. De foregående kan du forsøke å få tak i via Discogs, eller kanskje på diverse kanaler på Facebook. Alle utgivelsene kommer på farget vinyl som matcher omslagene, og det følger med en trykt fanzine i A4-format med informasjon om bandene som er med. Flotte saker!

Real Punk Rock Music Is Not On The Radio

Real Punk Rock Music Is Not On The Radio

White Willow: Complete Box Set

Eksklusive boksutgivelser fra Sør-Korea

fredag 14. juni 2019 08:00

Den Sør-Koreanske labelen Hi-One gir ut det som ser ut til å bli en av de flotteste vinylboksene noensinne med et norsk band. White Willow: The Complete Box Set kommer i tre ulike varianter, en eksklusiv treboks med farget vinyl og et komplett utvalg testpresser (25 nummererte, 30 plater totalt), en nesten like eksklusiv treboks med farget vinyl (100 nummererte, 14 plater totalt, en egen med bonusmateriale), og en boks med alle LP-ene på hvit vinyl (175 nummererte, 13 plater totalt). Dyre utgivelser, men prisene lar seg forsvare med tanke på omfanget på innholdet. Ut fra beskrivelsene ser dette ut til å være utgivelser gjort med omhu også med tanke på lydkvalitet, og visuelt sett spares det ikke på kruttet, de spreke fargevariantene ser svært lekre ut.

Her hjemme tar Panorama Records opp bestillinger på de to rimeligste variantene nå. De må imidlertid nå et visst antall før det blir aktuelt å importere disse, så kontakt Panorama om er du interessert i et eksemplar. Dette blir nok den billigste måten å få tak i disse på her i landet. Hvis interessen ikke blir stor nok via Panorama, kan de selvfølgelig bestilles direkte fra Hi-One.

White Willow i spreke farger

Nese: Best Of (2xLP)

Dobbel dose med variert vestlands-reggae

fredag 24. mai 2019 20:45

Nese: Best Of Nese Rastafari Community sin drøyt 10 år lange eksistens er omsider dokumentert i form av en flott dobbel-LP hvor du også kan lese historien om bandet inne i utbrettsomslaget. I dag kaller de seg bare Nese og har medlemmene Åsmund Nesse (låtskriver, sang, gitar), Hans-Olav Molde (trommer), Gunvald Andreas Hagen (keyboards), Edvard Mjanger (bass), Torbjørn Brandal (gitar), Jon Trygve Olsen (orgel, saksofon) og Andreas Rotevatn (trombone). Flere av disse musikerne finner vi også på Nesse sine solalbum Lysning (2015) og Viser frå Vesterland (2017), og musikalsk sett trekker da også reggaen Nese byr på av og til i retning av Nesse sin godlynte og jordnære visespop. Sammenlignet med for eksempel Grønn Te (Stavanger-band med William Helvik i spissen, som han også er/var å finne i Rub A Dubs) så finner vi mer avtrykk av norsk visetradisjon i Nese sin reggae, i hvert fall i enkelte av låtene.

Grønn Te er likevel en god referanse til hva du finner i rillene her, og det er heller ikke vanskelig å plukke ut høydepunkter blant sporene som står seg godt opp mot annen norsk reggae. "Bala" vugger fint og tilbakelent med et budskap om å bruke kreftene på det som er vesentlig i livet. "Leiken steiken" utmerker seg med effektiv bruk av lekne dub-elementer, det er nesten synd at vi ikke hører mer av dette i flere låter. "Teinemat" er spilt inn i et øvingslokale, men det er noe organisk over reggae-grooven her som fungerer veldig bra. "Fløsekoppen" fyker likevel rett opp som min klare favoritt på albumet. Den låta har en veldig kul monoton groove og produksjon, og en artig tekst som vrir på barnesangen "Lille Petter edderkopp":

Litle Petter Politi kor e du hen i dag?
Har du mykje so skal gjerast eller e kje du i slag?
Ein ting skal eg sei deg kjere snut;
"Ikkje plag de frilynte, da tek seg ikkje ut."

Et budskap jeg gjerne skriver under på. Tekstene er trykt på inneromslagene, og får dermed fortjent oppmerksomhet når man setter seg ned med albumet i hendene for å lytte. Det handler mye om frihet, kjærliget og fellesskap, som holdes fram som en motvekt mot det vi møter av stress og kjas og mas i hverdagen. Små gleder, naturen, det medmenneskelige på den ene siden av vektskålen, materiell velstand, rutiner, statusjag og så videre på den andre. Noe rasta-religiøsitet finner vi ikke, men en viss politisk brodd er det i enkelte av tekstene. "Toskahåve" ser ut til å handle om Trump, "Fy skam!" er om matsvinn, mens "Blåblå bane" vil "brenna blåfugl ut av ditta land, senda blåmann blåmann bukken te ei øde strand":

Da e kje rom for å hjelpa ein mann
som kjeme ifrå eit anna land
Nei, me må passa på oss sjøl
og få oss billig øl

Best of Nese er utvilsomt et fint tilskudd til den relativt lille mengden av norske reggae-album som eksisterer, med et bredt utvalg av varierte låter og gode tekster. Selve vinylutgivelsen framstår også som svært flott, med historien om bandet på innsiden av utbrettsomslaget, og inneromslag med forseggjorte og fargerike illustrasjoner. I tillegg til et opplag på svart vinyl, finnes det en limiterte variant på gul og rød vinyl, som står seg veldig bra til den visuelle helheten her. Begge utgavene kan bestilles fra Nese sin egen nettbutikk, eller Big Dipper.

Nese: Best Of

Nese: Best Of

Small Red Dunkers 7"

Rått og godt fra nedlagte industribrakker

søndag 20. januar 2019 17:00

Small Red Dunkers Denne ble sluppet for et par år siden, men fortjener litt oppmerksomhet selv om det blir litt i ettertid. Small Red Dunkers kommer fra Fredrikstad, og er en trio med Joakim Kalmar på vokal, Wilhelm Sørensen på gitar og Robin A. Olsen på trommer. Tilsynelatende da uten bass, men de to sistnevnte har delt på den jobben i studio. De fire sporene er spilt inn live "i e' brakke på tidligere Fredrikstad Mekaniske Verksted", finansiert med "hardt opptjente penger fra Fredrikstads industri". De 4 kjappe låtene koker over av energi, først og fremst takket være en skrikende forpint vokal. Under den bankes det fram et knippe ganske enkle, monotone riff, som er mer nedbrutt garasjerock enn punk, og sluttresultatet kan vel sies å ligge et sted der imellom. "Mildew Between My Legs" høres ut som et kjellerband fra helvete som gjør sitt beste for å imitere The Who. Et minutt og 21 sekunder klassisk rock med en vokal du ikke glemmer så fort. De to andre låtene her, "Blood Is Alive!" og "Bite The Crotch" er ikke like kompakte, men byr på mer av det samme med ørlite mer variasjon. Den avsluttende "Yellow Detention" er en tullelåt med gitarklimpring og noe snakking jeg ikke skjønner så mye av, men disse 59 sekundene med bortkastede riller er lett å tilgi sett i lys av de 5 andre minuttene her. Jeg hadde neppe klart et helt album av dette, men denne 7-tommeren byr på frisk moro.

Small Red Dunkers

Small Red Dunkers