Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Swans: The Seer 3xLP

Michael Gira & Co. hamrer videre

torsdag 27 september 2012 08:00 Brukte merkelapper: ,

FuzzLogic -> Swans: The Seer

Mitt første møte med Swans satte spor, med albumet Greed fra 1986. Jeg trengte lenger tid med Swans sin repetetive og aggressive ritualrock enn for eksempel The Birthday Party sin forvridde blues, som jeg syntes var ganske umiddelbart fengende, til tross for dissonante gitarer og skeive rytmer. Begge var med på VHS-utgivelsen Kings of Independence fra 1987, sammen med Crime and the City Solution, også et flott band, men det var The Birthday Party og Swans som var de "farlige" av disse, tilsynelatende både nihilistiske og destruktive, mens Crime and the City Solution virket mer innadvendte og sympatiske. Med Children of God fra samme år kom Swans med sitt mesterverk, de fikk orden på lyden, og vekslingen mellom Michael Gira sin messende dype vokal på de brutale låtene og den langt vakrere stemmen til Jarboe på de rolige, fungerte utmerket. Kjenner du ikke Swans fra før, er dette albumet å starte med. Så er det bare å gå videre i begge retninger, for her er det mye bra.

I 2012 høres Michael Gira og Swans fremdeles rimelig vitale ut. The Seer viser et band som liker å banke inn korte temaer til det suggererende, mens Gira messer sine historier. Aggressiviteten er noe nedtonet, det skingrer ikke like metallisk som i tidligere dager, lyden er mer organisk, men det småpsykotiske er ikke spesielt langt unna overflaten. The Seer blir gitt ut både som en dobbel CD og en trippel LP, og interessant nok så er låtene satt opp i helt ulike rekkefølger på de to formatene. Noe av dette har sannsynligvis rent praktiske årsaker, som det faktum at tittelkuttet er på hele 32 minutter langt, men låtrekkefølgen er også ellers radikalt forskjellig. Et kutt på over en halvtime med Swans kan høres ut som ekstremsport, men dette er delt inn i varierte temaer som hvert for seg ikke tværes ut så alt for lenge. Men enkel lytting er dette definitivt ikke, tidvis som å gå en bratt tur oppover fjellet, det er slitsomt når det står på som verst, men godt når man kommer til toppen. Og albumet gir heldigvis lytteren pusterom underveis også, med rolige partier innimellom. Swans innfrir forventningene med god margin med dette albumet. En kamerat og storfan av bandet sier at  Swans med The Seer nesten har funnet tilbake til formen fra tidligere stormaktsdager.

The Seer gis også ut som en "special edition" CD, hvor det følger med en DVD med opptak fra 2010/11-turneen til Swans. Deler av disse opptakene skal senere inngå i en dokumentar om bandet. Mitt førsteinntrykk er at dette selvfølgelig er interessant å se, men jeg synes musikken fungerer best uten bilde. 3xLP utgaven kommer i trippelt utbrettsomslag med en stor plakat og trykte tekster. Pressingene er fine, selv om LPene er litt bunglete, slik at stiften beveger seg en tanke opp og ned ved avspilling av alle tre LPene, men dette har ikke noen praktisk betydning ved avspilling. LP-utgaven kan bestilles fra Platekompaniet eller direkte fra Gira sitt Young God Records (som ser ut til å ha litt server-problemer for tiden).

Swans: The Seer 3xLP