Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Diverse artister: Popofoni 2xLP ltd 500

Flott nyutgivelse av norsk jazz/samtidsmusikk klassiker

fredag 05 oktober 2012 08:00 Brukte merkelapper: ,

Diverse artister: Popofoni

Henie Onstad Kunstsenter sin label Prisma Records har nylig sluppet tre utgivelser på vinyl: Diverse artister: Popofoni; Kåre Kolberg: Electronic Works 1970-1973 og Oren Ambarchi/James Rushford: Wreckage. Den første av disse, dobbelt-LPen Popofoni, ble opprinnelig presset i bare 500 eksemplarer da den ble utgitt i 1973, og er et etablert samleobjekt i dag, og har blitt omtalt som "the holy grail of Norwegian free-jazz and electronic music". Historien bak utgivelsen er også spennende, og går tilbake til en opphetet debatt om populærmusikk på NRK-programmet Åpen Post i 1969. For en detaljert beskrivelse av denne historien, se Prisma Records sin blogg. Albumet dokumenterer et møte mellom jazz og samtidsmusikk, med komposisjoner av blant andre Arne Nordheim og Terje Rypdal, spilt av et utvidet jazzlag med Jan Garbarek i front. Innholdet her står minst like støtt i dag, og sannsynligvis er langt flere mottakelig for dette nå, enn hva som var tilfellet i 1973.

Utgivelsen er selvfølgelig interessant på grunn av denne historiske konteksten, men like mye på grunn av spennvidden i selve komposisjonene fra Gunnar Sønstevold, Alfred Janson og Kåre Kolberg, i tillegg til nevnte Nordheim og Rypdal. Alt her har sine kvaliteter, Janson sin "Valse Triste" er artig med sin bruk av lydsnutter fra "Åpen Post" debatten, men den er ikke så slitesterk som Sønstevold sin varierte komposisjon "Arnold", min favoritt her. Rypdal sin "Episode" er ganske frenetisk og kan minne om hans eksperimentelle frijazz utgivelse Min Bul  fra 1970. Rypdal spilte saksofon på den utgivelsen, her spiller han fløyte, en allsidig musiker!

Nyutgivelsen fra Prisma er av upåklagelig kvalitet, visuelt sett strøkne pressinger, og lyden er bra, som man kan forvente med Jan Erik Kongshaug som lydtekniker, men det hadde vært interessant å få vite hvilke lydkilder man har funnet fram til for denne nyutgivelsen. Jeg hørte litt knitring av og til på lave partier, men det blir for småpirk å regne, kanskje skyldtes det støv også. Utgivelsen kommer med utbrettsomslag, som blant annet inneholder en rekke stillbilder fra Åpen Post og det NRK-sendte konsertopptaket av Arne Nordheim sin "Solar Plexus", også fra 1969. Det hadde vært kjempeartig om det fulgte med en DVD med disse opptakene fra NRK, la oss håpe at de blir tilgjengeliggjort i en eller annen sammenheng. I følge opplysingene for originalutgivelsen på Discogs, er Karin Krog kreditert på originalomslaget, men hun er av en eller annen grunn ikke nevnt på nyutgivelsen, kanskje en glipp? Opplaget er på 500 eksemplarer, så du bør kanskje ikke vente for lenge med å snappe opp denne.

Diverse artister: Popofoni 2xLP

Oppdatering 06.10.12: Som Morten Mordal kommenterer nedenfor, så ser det ut til at Karin Krog sin kreditering ble limt på i etterkant på originalutgivelsen, men kanskje ikke alle eksemplarene? Uansett ser det ut til at dette er årsaken til at hennes navn er utelatt på nyutgivelsen.

Original bakside:Popofoni, bakside original med pålimt Karin Krog kreditering

Nyutgivelse bakside:Popofoni, bakside original med utelatt Karin Krog kreditering

Som han også nevner i sin kommentar, så er Terje Rypdal sin komposisjon kalt "Episoden Für Combo" på labelen til originalen, mens den på nyutgivelsen har tittelen "Episode":Popofoni, original label side 4

Takk til Morten Mordal for skann av original bakside og label!