Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Mellow Subterrain: Submerged LP ltd 500

Poetisk dypdykk og musikalske krumspring

torsdag 18 september 2014 19:30 Brukte merkelapper: ,

FuzzLogic ->Mellow Subterrain: Submerged

Bak navnet Mellow Subterrain finner vi Pål Buhl-Mortensen, som også leder an i Det Syrefaste Lettmetallensamblet fra Bergen, godt hjulpet av medprodusent Tore Steen (Coalmine:5). Buhl-Mortensen har forøvrig tidligere operert under psevdonymet Felix Filius i diverse musikalske sammenhenger, se JP sin omtale av Submerged i Luna Kafé for flere detaljer. Mellow Subterrain oppgis å være videreføring av et prosjekt kalt Yellow Samarin, startet av Buhl-Mortensen sin sønn Alf i ganske så ung alder, og han har også vært delaktig i utformingen av omslaget til denne vinylutgaven av Submerged.

I følge Mellow Subterrain er dette musikk som består av lydtepper, kollasjer av analog lyd tatt opp ulike steder i verden. Selv om mange av de 12 kuttene her har et eksperimentelt utgangspunkt ved at de benytter ulike "field recordings", betyr ikke det at resultatet alltid har blitt spesielt abstrakt. Mye her har tvert i mot ganske faste strukturer med repetetive rytmer, harmonier og instrumentale motiver. Det rytmiske elementet har en noe syntetisk karakter, og kommer enkelte ganger såpass i fokus i miksen at det på en måte kan tilsløre eller overdøve det mer eksperimentelle innholdet. De lett eksentriske gitarsolene som legges over dette på "Airbus Caravan" fungerer imidlertid svært bra og gjør dette åpningskuttet til et av de mest vellykkede.

Beskrivelsen av hvordan enkelte av låtene er konstruert, opphavet til lydene, beriker utvilsomt lytteopplevelsen. Et godt eksempel på dette er tittelkuttet, som visstnok setter verdensrekord i dypvannspoesi, med Jürgen Schauer som leser dikt 250 meter dypt nede i havmørket i fjorden Stjernsund i Finnmark. "Submerged" vil garantert oppleves annerledes hvis man ikke kjenner til disse omstendighetene. Ledsaget av vinden som blåser forbi halvfulle flasker (også tatt opp i båt i samme område), blir dette en ganske så stemningsfull opplevelse. Det eneste andre undervannsopptaket jeg kommer på at jeg har i samlingen er "The KREV Underwater National Anthem", og det blir nok litt puslete, og på langt nær så dyp en opplevelse.

Fem av kuttene her er bygd opp rundt lest poesi (tre med engelske tekster, to på norsk), som på en måte peker ut en retning for lytteren. Men ser vi bort fra tekstene og bakgrunnsfortellingene er det rent musikalske ganske åpent i forhold til stemningene man sitter igjen med, kanskje med unntak av "Rotating Elements", som tydelig drar mot det dunkle. Med tanke på at Buhl-Mortensen også er havforsker, er det fristende å si at det ligger en slags objektiv og nøytral aura over det musikalske innholdet, men den konklusjonen blir for nok for fiffig. Det ligger en lekende eksperimentering bak hele veien, og oppsummert har resultatet blitt både variert og interessant. En flott vinylutgivelsen har dette også blitt, med trykte tekster inne i et fargerikt utbrettsomslag, i et opplag på 500 eksemplarer. Det ser ut til at albumet foreløpig må bestilles direkte fra Mellow Subterrain, men det ville forundre meg om det ikke dukket opp i Tiger sin pling-plong avdeling og andre nettbutikker etter hvert.

PS: Mellow Subterrain er ikke den eneste i Norge som står bak utgivelser med forskningsrelatert undervannslyd. Jana Winderen har spesialisert seg på dette, og står bak en lang rekke utgivelser. Nå er nok hennes lydproduksjoner langt mer organisk-ambiente og abstrakte, men sannelig har ikke hun også en utgivelse kalt Submerged

Mellow Subterrain: Submerged

Mellow Subterrain: Submerged