Søk i bloggen

Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Salongörkesteret: Live på Bredtveit LP

True Norwegian Blackgrass ... yeeha!

fredag 26 juni 2015 18:00 Brukte merkelapper: ,

FuzzLogic -> Salongörkesteret: Live på Bredtveit

Salongörkesteret fra Oslo er et bluegrass+ ensemble, og i plussen ligger det mye, blant annet en god porsjon humor. Bevæpnet med banjo, mandolin, ukulele og andre akustiske strengeinstrumenter gyver de løs på klassikere fra rockhistorien uten særlig respekt for låtenes opprinnelige uttrykk. De er ikke de første i Norge som har blitt inspirert av Johnny Cash og gjør en fengselskonsert, men de er nok først med å albumdebutere på denne måten. Prosessen i forkant av denne konserten på Bredtveit, og selve gjennomføringen av den, beskrives inngående i det medfølgende innleggsarket. Det er både morsomt og alvorsfylt, litt som behandlingen de gir låtene de tar for seg. Det er mulig deler av låtmaterialet her er selvskrevent, men en stor del består av coverlåter som de noen ganger oversetter til norsk. De gangene de gjør det kommer budskapet litt nærmere, selv om dette av og til står i kontarst til det gjennomgående lystige musikalske uttrykket.

Og det åpner med stor feststemning da de med "You've gotta fight for your right to smoke on the water" minner oss på at Beastie Boys rappet det riffet fra Deep Purple. Her beholder de den originale engelske teksten til BB, og i banjokledning og dobbelt tempo blir det en forrykende start på albumet. På lignende vis er "Tainted Passenger" er en kombinasjon av Marilyn Manson sin "Tainted Love" og "The Passenger" (Iggy Pop). "I Will Survive" (Gloria Gaynor) falt visstnok i god jord på Bredtveit. Mest interessant synes jeg det blir når de oversetter tekstene til norsk. Eksempelvis så blir "Breaking the Law" (Judas Priest) til "Brekker Loven", "Like a Virgin" blir "Jomfrugress" og "Folsom Prison Blues" blir selvfølgelig "Bredtveit Prison Blues".

Det er vanskelig å komme utenom en sammenligning med Hayseed Dixie. De har definert seg som "rockgrass", Salongörkesteret drar det lenger og gjør True Norwegian Blackgrass, men dette er nok ganske beslektede sjangre! Som bandet selv sier så traff ikke alle låtene publikummet på Bredtveit like godt, og det kan nok gjelde de som hører albumet også. Men man skal være ganske gretten for å ikke trekke på smilebåndet av høydepunktene her, og dem er det noen av. Denne vinylutgivelsen kom i 2013, og er en flott sak, det nevnte innlegget med historien rundt utgivelsen gjør dette til en god underholdningspakke. Utgitt på deres egen label  Salongplay Records og kan bestilles fra Salongörkesteret på Bandcamp eller Big Dipper. Sjekk også ut 7" EP-en deres Endelig singel, hvor de blant annet tolker De Press sin "Bo Jo Cie Kochom" på norsk.

Salongörkesteret: Live på Bredtveit

Salongörkesteret: Live på Bredtveit