Søk i bloggen

Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Krim U: 1981-83 2xLP ltd 1000

En postpunk-histore fra Narvik

fredag 11 desember 2015 18:00 Brukte merkelapper: ,

Fuzzlogic -> Krim U: 1981-83

Når et norsk band blir tilgodesett med en samleutgivelse i dobbel-LP format (45RPM) er det kanskje litt overraskende å finne ut at du ikke har hørt om bandet før. Det ringte ingen store bjeller for min del da jeg så navnet Krim U (Kriminell Ungdom) i forbindelse med denne utgivelsen. Og med bare en kassettutgivelse bak seg under eget navn, skal man kjenne godt til norsk undergrunn for å ha detaljkunnskaper om bandet. Med denne utgivelsen får imidlertid alle mulighet til å oppdatere seg kraftig på historien til Krim U fra Narvik, som går tilbake til 1980. Bandet har vært representert på diverse samlere gjennom årene, i nyere tid på Hurra for Norge vol. 4 (CD, Svindel Records, 2008), Maskindans (2xCD, Hommage Records, 2009) og Bærre på jævel vol. 1 (LP, Bukta Records, 2014).

Historien om Krim U blir fortalt av Tore Stemland på innsiden av utbrettsomslaget. I starten var det punken som inspirerte bandet, men som for flere andre norske band fra denne perioden ble punk-energien musikalsk sett erstattet med et mer new wave eller postpunk aktig uttrykk. Krim U hadde også en forkjærlighet for "depperock", og det er ingen tilfeldighet at Joy Division nevnes et par ganger som referansepunkt av Stemland. Produksjonsmessig er det enkle opptak vi får servert her, gjort på 2-spors båndopptager, kassettspiller eller andre lignende hjelpemidler. Tekstene er trykket på innsiden av utbrettsomslaget, og det en stor fordel å sitte med tekstene foran seg når man hører Krim U for første gang, selv om det musikalske innholdet i seg selv er spennende nok.

Den nevnte "deppe"-faktoren er mer eller mindre med hele veien, men ellers viser flere av låtene et klart musikalsk slektskap mellom Krim U og The Aller Værste. Kassettscene-fansen vil sikkert stortrives med lo-fi lyden på opptakene her, men man kan lett se for seg at Krim U kunne vært et mer kjent navn i norsk rockhistorie om de hadde fått muligheten til mer profesjonelle opptak og utgivelser. Grunnlaget for spekulasjoner i den retning er i hvert fall lagt med denne utgivelsen, som til dels flommer over av spenstige låter med oppfinnsomme arrangementer. 1981-83 er rockhistoriefortelling av beste slag. 

Det er Snack Ohm Tapes (SOT) fra Bergen og litt mindre kjente SSP fra Vadsø som i fellesskap står bak denne utgivelsen, som også teknisk sett er en flott sak. En LP på hvit vinyl, en på grå, vinylpressingene er gode og utbrettsomslaget er av det solide slaget. SOT oppgir at opplaget er på optimistiske 1.000 eksemplarer. Kan bestilles direkte fra SOT eller SSP, og sannsynligvis senere også fra en del oppegående vinylbutikker.

07.01.2016: Nå er Krim U tilgjengelig hos Tiger, The Garden og Big Dipper.

Krim U: 1981-83

Krim U: 1981-83