Søk i bloggen

Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Ohmwork: Alyssa Drone 2xLP

Hardtsvingende konsept-dobbeltalbum

fredag 10 november 2017 18:00 Brukte merkelapper: , ,

Ohmwork: Alyssa Drone Hardrock-gruppa Ohmwork fra Tromsø er ute med sitt tredje album, og denne gangen slår de likegodt til med et konseptalbum i dobbelt-LP format. Musikalsk har de finslipt sablene som for så vidt var skarpe så det holdt på Shadowtech fra 2015, for Ohmwork må være en av landets tighteste powertrioer. Samspillet mellom de tre sitter som et skudd gjennom hele albumet. Det gjorde det så absolutt på Shadowtech også, men produksjonen her har fått et løft mot et lydbilde som er både bredere og fetere. Behersket bruk av mellotron tilfører stemninger som utvider egenskapene til trioformatet på en svært vellykket måte, i en mer orkestral retning.

Samtidig er det ikke tvil om at en hovedessensen her er drivet i de gode riffene. De kan være seige og tunge, kjappe og framoverlente, enkle og nærmest bluesbaserte eller nærme seg mer teknisk progmetal. Trommelyden er punchy og akkurat passe ladet med pyroteknisk energi, og følger bass/tromme-samspillet som en skygge. Gitarsoloer er selvfølgelig obligatorisk, og de finner en upåklagelig balanse mellom det akrobatiske og melodiske, med en gitarlyd som sikkert mange gitarister kunne ønske seg. Som tidligere er det nok vokalen som er det svake leddet her, den strekker seg kanskje litt utenfor komfortsonen enkelte steder.

Konseptalbumet har gjenvunnet noe av sin status etter å ha blitt latterliggjort av musikkjournalister på slutten av 70-tallet som virkelighetsfjern stormannsgalskap. Selv har jeg alltid likt både doble LP-er og konseptalbum, og sier gjerne ja-takk til begge deler på en gang. Ohmwork har gått for en episk historie, en kosmisk kamp mellom det gode og det onde. Her representert ved Alyssa ("protector of the realm and keeper of the faith", og Shadow ("once a man, now turned into an evil entity with a great empire on the rise"). Litt tegneserieaktig, et inntrykk som også forsterkes av omslaget. Historien broderes ut inne i utbrettsomslaget hvor tekstene er trykket og supplert med nøkkelhendelser.

Men det er nok i første rekke rekke den gnistrende hardrocken i rillene dette albumet vil bli husket for. Har du sansen for hardrock fra 80-tallet, eller metal før sjangeren utviklet seg i mer ekstreme retninger, vil du storkose deg med gitarriffene, soloene, samspillet og lydproduksjonen her. Ballader er det ikke mange av, det venter de med til den avsluttende "Requiem of the Fallen", med vers og refreng som nærmer seg en Return type powerballade. Et fint punktum. Det vil si, det slutter ikke med det på vinylutgaven, side 4 inneholder 2 bonusspor, en fullversjon av tittelkuttet og en radiomiks av "Requiem of the Fallen", som forhåpentligvis vil bli gitt spilletid på aktuelle radiokanaler.

Alyssa Drone er første LP-utgivelse på den nye Tromsø-labelen Rob Mules Records. Kvaliteten her lover bra for kommende utgivelser, utbrettsomslaget kommer med kvalitetstrykk på tykk papp og vinylpressingene er strøkne. Kan bestilles fra Big Dipper eller The Garden.

Ohmwork: Alyssa Drone

Ohmwork: Alyssa Drone