Søk i bloggen

Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

Oriental Sunshine: Dedicated To The Bird We Love LP ltd 200

Dedicated To The Format We Love

fredag 16. september 2016 19:00

Oriental Sunshine: Dedicated To The Bird We Love Round 2 ser ut til å være inspirert av den flotte US labelen Light In The Attic. Konkret ved at vinylutgivelsene deres har samme type OBI-strip gimmick, men langt viktigere er at de ser ut til også å sikte etter tilsvarende kvalitetsnivå både med tanke på innpakking, presentasjon, lydkvalitet og pressinger. Og det vi har sett så langt viser at de langt på vei kan være et forbilde for andre i så måte, med flotte nyutgivelser av blant andre Firebeats Inc., Folque og Undertakers Circus. Når labelen som er "dedicated to rediscovering, restoring and reissuing the Norwegian classic albums on vinyl, both the obscure and the well known" nå har gitt seg i kast med Oriental Sunshine sitt album Dedicated To The Bird We Love er det på sin plass å ta en nærmere titt.

Det er kanskje ikke så mange her hjemme som har denne i platehylla, men når den originale utgivelsen fra 1970 har oppnådd internasjonal status som et av de store norske samleobjektene, så skyldes ikke det bare at albumet opprinngelig solgte lite, det er utvilsomt også et resultat av at det musikalske innholdet har oppnådd en status som få kunne forutse den gang. Det hjalp også på at albumet ble inkludert i Hans Pokora sin  Record Collector Dreams, for mange er det oppslagsverket som nærmest definerer verdens største vinylsamleobjekter. Og fremdeles er det slik at albumet får mye oppmerksomhet utenfor Norge, som når Flashback Magazine ved redaktør Richard Morton Jack i fjor (#7) viet hele 8-sider til utgivelsen.

Oriental Sunshine var en duo bestående av Rune Walle (sitar, gitar, senere å finne i Hole In the Wall, Saft, Flying Norwegians, og amerikanske Ozark Mountain Daredevils) og Nina Johansen (sang, og den som skrev de fleste av låtene). Før innspillingene på Dedicated To The Bird We Love tok til kom også indiske Satnam Singh med som en sentral bidragsyter, på fløyte, tablas og sang. I studio ble denne trioen supplert av Helge Grøslie (orgel, kjent fra blant annet Junipher Greene) og jazzmusikerne Sture Jansen (bass) og Espen Rud (trommer), som alle bidrar til å gjøre dette albumet til noe særegent i norsk sammenheng. Sitar er et nøkkelord, så liker du ikke det instrumentet bør du stålsette deg, men dette er kanskje albumet som kan få deg til å endre oppfatning. Det skal godt gjøres å ikke bli betatt av kombinasjonen av Walles strengespill og Johansens vokal. Stemmen hennes er myk og behagelig, og sammen med beherskede arrangementer formidler låtene en umiddelbar fred og ro, uten at det høres hippie-kleint ut. Medmusikantene fyller på med akkurat nok instrumentering og rytmer til at låtene flyter stemningsfullt av gårde.

Hvor Oriental Sunshine sitt uttrykk bør plasseres på skalaen datert-tidløst blir ganske uinteressant når den ene låtperlen rulles ut etter den andre, utsøkt framført og sammensatt. Et tegn på albumets kvaliteter i så måte er at lyttere og kritikere ser ut til å plukke ulike låter som sine favoritter. For min del kan jeg plukke fram den enkle men elegante låtoppbyggingen i "My Way to Be Hurt" (med herlig trommevisping) og den korte men utrolig vakre "Land of Wisdom". Sistnevnte for øvrig skrevet av Hans Jørgen Høinæs (Moon Spinners), som også skrev "Mother Nature", låten Oriental Sunshine vant Talent 69 med og som senere samme år ble sluppet som deres først single.

Det er vanskelig å ikke bli imponert over hvor modent det musikalske uttrykket på Dedicated To The Bird We Love er, hvor sømløst de blander vestlig folkinspirert popteft med østlige elementer, og hvor treffsikre låtene framstår. Spesielt når vi vet at Walle var 18 år og Johansen 19 da albumet ble spilt inn. På det tidspunktet hadde Walle allerede rukket å få god erfaring på sitaren, selvlært med inspirasjon fra blant andre The Beatles og Ravi Shankar. Duoen lyttet også til The Incredible String Band, Fairport Convention og andre innovatører, men finner sin egen lille krok i det musikalske universet, et rolig sted hvor man som lytter kan trekke pusten og senke skuldrene. Det er ikke vanskelig å være enig i Morton Jack sin oppsummering av albumet: "All eleven songs are short and perfectly formed, expressing a powerful emotional and spiritual yearning beneath their superficial sweetness." Jeg er tilbøyelig til å kalle Dedicated To The Bird We Love en norsk klassiker selv om albumet glimrer ved sitt fravær på Morgenbladet sin Topp 100 kåring for noen år tilbake.

Dedicated To The Bird We Love har blitt gitt ut på vinyl flere ganger, så selv om originalen har vært uoppnåelig for de fleste, har blant andre norske Pan Records gitt albumet ut på vinyl i 1991, og britiske Sunbeam Records i 2006. Men man må nok ut på bruktmarkedet for å få tak i noen av disse også i dag, så det er flott at Round 2 nå gjør albumet tilgjengelig igjen. De originale mastertapene har blitt hentet fram fra Nasjonalbiblioteket sine arkiver og digitalisert på nytt til denne nyutgivelsen, og hi-res filer har så gått til remastring av Christian Obermayer ved Strype Audio. Jeg har ingen originalutgivelse å sammenligne med, men det er lite å utsette på lydkvaliteten på denne nyutgivelsen. Gromlyden som Jan Erik Kongshaug i sin tid produserte er godt tatt vare på og videreformidlet her.

En direkte sammenligning med Sunbeam Records sin nyutgivelse er imidlertid interessant. Deres nyutgivelse fra 2006 ble remastret av Nick Webb ved Abbey Road Studios, men Morton Jack (som også står bak Sunbeam) husker ikke i dag hva som ble brukt som lydkilde: "Universal supplied us with a digital master, but would not lend us the master tape. I therefore also had my original vinyl copy transferred at Abbey Road. It's possible that I compared the two and ended up using the vinyl transfer if I thought it sounded better ... I'm afraid I don't recall." Uansett hva som ble brukt så er resultatet til Sunbeam også svært bra. For meg virker det som om Sunbeam-utgivelsen har litt mer bass og en noe mer tilbaketrukket diskant, og høres av den grunn kanskje noe varmere og "analog" ut i klangen, mens Round 2 utgivelsen formidler detaljer en tanke bedre og presenterer et svært presist lydbilde. Men det er ikke snakk om store forskjeller, og hva man foretrekker kan nok også påvirkes av egenskapene til stereoanlegget man lytter på. Pressingene på begge disse utgivelsene er for øvrig strøkne, så lydmessig sett er det ikke vanskelig å anbefale begge disse nyutgivelsene.

Når det gjelder innpakning er det imidlertid liten tvil, her er Round 2 uslåelig. Sunbeam-utgivelsen kom verken med hefte eller trykt innercover (CD-utgaven kom imidlertid med et hefte), mens Round 2 utgaven kommer med plakat, trykt innercover samt et innlegg med kopi av forsiden av omslaget. På inneromslaget finner vi omfattende liner notes i form av en kopi av den nevnte artikkelen fra Flashback, mens de fleste bildene fra den samme artikkelen finner vi igjen på plakaten. Med slike eksemplariske nyutgivelser havner Round 2 lett på kvalitetstoppen her hjemme. Og ekstra lekker er varianten på transparent rav-farget vinyl, presset i 200 eksemplarer. Kan bestilles fra TigerBig Dipper eller The Garden.

Oriental Sunshine: Dedicated To The Bird We Love

Oriental Sunshine: Dedicated To The Bird We Love

Oriental Sunshine: Dedicated To The Bird We Love

-------------------------------------> Nyutgivelsen fra Sunbeam Records (2006) pluss Flashback nummer sju er også et bra alternativ:

Oriental Sunshine: Dedicated To The Bird We Love

The Dogs: Live at Big Dipper LP ltd 200x5

Fullt garasjetrøkk!

fredag 09. september 2016 18:00

The Dogs: Live at Big Dipper The Dogs: Live at Big Dipper The Dogs: Live at Big Dipper The Dogs: Live at Big Dipper The Dogs: Live at Big Dipper Astma Records og Big Dipper har slått seg sammen og byr på garasjerock-ekstravaganse i vinylform når de nå har sluppet konsertalbum med The Dogs. "Nothing, WHATSOEVER, has been done to enhance this recording. No overdubs. Nothing. This is exactly what happened at Big Dipper, March 5th 2016." Og rått, hardt og tøft er det når The Dogs med Kristopher Schau i spissen kjører gjennom 10 låter fra deres allerede omfangsrike katalog. Det var sikkert ikke enkelt å skru lyd til opptaket i dette lille lokalet, men vellykket har det blitt, selv når det kjøres med vreng på det alt unntatt trommene. Dynamikken kommer godt fram når bass og vokal får noen sekunder alene i lydbildet her og der, men må for det meste vike for et salig øs, som The Dogs ikke overraskende leverer med stor overbevisning.

Ingen nye låter å finne her, så sånn sett blir dette et komplement til albumene og singlene, eller kanskje prikken over i-en, vil noen si. The Dogs er utvilsomt et band som har samspillet og live-trøkket på sin side, og mye av dette har de også klart å få med over i studio tidligere. Tusen eksemplarer på vinyl er mye i norsk sammenheng, men selvfølgelig har Astma og Big Dipper klart å finne på noe spesielt. Utgivelsen kommer i 5 ulike omslag, formodentlig da 200 av hver variant. Både forside og bakside er ulike, mens det trykte innercoveret er det samme for alle eksemplarer, med bilder fra konserten. Kan bestilles fra Big Dipper. Blodfans kan bestille en pakke med alle de 5 omslagene.

The Dogs: Live at Big Dipper

The Dogs: Live at Big Dipper

The Dogs: Live at Big Dipper

The Dogs: Live at Big Dipper

Crazy Horse: Crazy Moon LP ltd 300

Dust Bug Records med helanalog nyutgivelse

fredag 26. august 2016 18:00

Crazy Horse: Crazy Moon Crazy Horse er mest kjent for å være backingbandet til Neil Young, utvilsomt en av rockens mer fortreffelige kombinasjoner, men de har også gitt ut egne album. Den selvtitulerte debuten fra 1971 regnes for å være det beste, de to neste bar tydelig preg av gitarist Danny Whitten sin bortgang (Neil Young skrev "The Needle and the Damage Done" med ham i tankene) og at andre prominente medlemmer som Nils Lofgren og Jack Nitzsche trakk seg ut. På Crazy Moon fra 1978 fant derimot kjernen i bandet, bassist Billy Talbot og trommis Ralph Molina, tilbake til godformen, sammen med den nye vokalisten/gitaristen Frank Sampedro.

Låtutvalget er variert, og det er noen godbiter å finne her for de som liker 70-talls amerikansk vestkystrock, men det er likevel ikke til å komme unna at den største faktoren som bidrar til at Crazy Moon er et album man trygt kan gå til anskaffelse av, er at Neil Young bidrar på hele fem av kuttene. Høydepunkter i så måte er den vakre "Going Down Again" med flerstemt sang og lett gjenkjennelige gitarsoloer fra Young. På hans soloer i "Downhill" går det flere hakk mer intenst for seg, og her er det ikke vanskelig å høre likheter med den ekkofylte og smeltende overstyrte gitarlyden som preget Rust Never Sleeps turneen fra samme tid, og som kan høres på Live Rust, N.Y. & Crazy Horse sitt klassiske doble livealbum fra 1979, som alle bør ha.

Nå er det sikkert mulig å skaffe seg en rimelig pen originalutgivelse av Crazy Moon for en overkommelig sum, men det som gjør denne nyutgivelsen til et aktuelt alternativ er at britiske Dust Bug Records har valgt å gjøre dette til en helanalog produksjon. De dokumenterer også hele signalveien fra det originale kvarttoms-båndet til vinylgraveringen, en type produktopplysning jeg gjerne skulle sett at andre labler også var flinkere til å ta med. Selve vinylpressingen er også upåklagelig, så her snakker vi nok om en utgave som sikkert vil kunne matche en strøken originalutgivelse og vel så det. Jeg har ikke noe slikt å sammenligne med, men kan skrive under på at dette høres bra ut, og vil gi en hyggelig lyttestund foran stereoanlegget. Utgivelsen kommer i totalt 800 eksemplarer, 500 på blå vinyl og 300 på svart vinyl, levert som seg hør og bør i foreded innercovre. Begge opplagene er nummererte og kommer med et 4-siders tekstinnlegg, hvor Ralph Molina har mimret over en hel side, og beskriver stemingen rundt innspillingen av albumet på en måte som smitter over når man lytter på albumet:

"The Crazy Moon album ... long ago ... I believe Poncho [Frank Sampedro] came to my house, back then I'd sleep till afternoon ... lol ... he had a studio at his home in Thousand Oaks I believe ... we just began recording, we all had songs ... not much to it .. it was a great time ... Billy, Poncho and me all lived close to each other, we decided to cut Crazy Moon ... I know it felt good doing it ..."

Kan bestilles fra Dust Bug Records.

Crazy Horse: Crazy Moon

Crazy Horse: Crazy Moon

Crazy Horse: Crazy Moon

Tromsø Brenn! bok+7" ltd 300

Rock-, pop- og visediskografi 1963-2016

tirsdag 23. august 2016 17:30

Tromsø Brenn! Robert Dyrnes, mannen som ikke bare har tusen jern i ilden men også en imponerende evne til å få ting gjennomført, er nå ute med ny bokutgivelse. For et par år siden var han delaktig i Gleder meg til år 2000; norsk pønk- og hardcorediskografi 1979-2014, men nå er altså fokuset på Tromsø, med Tromsø Brenn!; Rock-, pop- og visediskografi 1963-2016. Begge disse bøkene er layoutmessig bygd opp over samme lest, og dette nye oppslagsverket blir en like essensiell tilvekst til den norske rock-bibliografien. Diskografiene utgjør selvfølgelig hoveddelen av innholdet og er eksemplarisk utarbeidet, men den 10-siders lange innledningen som forteller Tromsøs rockhistorie fra 50-tallet til i dag er også gull verdt. Det samme kan man si om Tromsø Rock 58-75, et 40-siders hefte som opprinnelig ble gitt ut i 1975 og som er reprodusert bakerst i boka. Det er en tidsreise i seg selv, samtidig som det inneholder et vell av artig lesestoff, blant annet artikler med The Pussycats, Modsmen Sect, Tobben & Ero og Erter, Kjøtt og Flesk. Helt bakerst finner vi en vinylsingel, en nyutgivelse av Søt Hævn sin 4-sport EP Asfaltparasitta fra 1981. Singelen er bare med i førsteopplaget som er trykket i 300 eksemplarer, så ikke vent for lenge om du vil sikre deg et eksemplar, bestille kan du gjøre hos Backbeat.

Tromsø Brenn!

Tromsø Brenn!

Tromsø Brenn!

Sverre Knudsen: Sverre Knudsen, 1979

søndag 07. august 2016 18:00

Sverre Knudsen: Sverre Knudsen, 1979 Sverre Knudsen sin bok var trivelig ferielektyre! Kapitlene om The Aller Værste! mot slutten bygger det selvfølgelig opp mot, men ellers er det fornøyelig lesning hele veien i boka som lanseres som en "oppvekstfortelling fra 70-tallet". Det står mye om klær (Knudsen virker nesten like opptatt av klær og ytre framtoning som Patrick Bateman!), men mer interessant er det å lese om hva slags musikk han lyttet på gjennom årene, hvordan tidene forandret seg, spesielt da punken kom. TAV! framstår her mer som et prosjekt som så dagens lys gjennom en del tilfeldigheter enn et sammensveiset band, i hvert fall sammenlignet med andre store band i norsk rock, men det gjør selvfølgelig ikke klassikeren Materialtretthet noe mindre. Bakerst finner vi en liste over utvalgte låter og album som kommer anbefalt av Knudsen, delt inn i før/etter 1977. Albumene i før-77 lista kjenner jeg meg godt igjen i, med innslag som Wishbone Ash (Pilgrimage) og Van der Graaf Generator (Pawn Hearts), Derek and the Dominos (Layla), Pink Floyd (Atom Heart Mother og Meddle) og hele tre album med Cockney Rebel, fullt fortjent. I etter-77 lista finner vi både The Clash og Sex Pistols, sammen med Talking Heads, The Birthday Party, Psychedelic Furs og XTC, for å nevne noen av de jeg også har et sterkt forhold til. Begge albumlistene fungerer bra som en generell lytteguide til god musikk. Det er også en god del svart-hvitt bilder/illustrasjoner i boka, men gjengivelseskvaliteten kunne vært bedre. Klart anbefalt lesning!

Mitt eksemplar av boka hadde 6 blanke sider midt i (side 314-319), dessverre akkurat i den sekvensen hvor Knudsen drar til London og skal intervjue The Clash, så jeg fikk ikke med meg alt av den fornøyelige historien. Skal få fatt i et feilfritt eksemplar, for akkurat dette er et av høydepunktene i boka.

[Fikk etter hvert et erstatningseksemplar fra Aschehoug, det viste seg at feilen med de blanke sidene gikk igjen i flere eksemplarer, så sjekk ditt!]

En rask titt på ... Karlsøy Prestegaard: Dyret - 666 LP

Ltd 100, hvit vinyl

søndag 07. august 2016 16:00

Originalutgivelsen av Karlsøy Prestegaard sitt album Dyret - 666 på vinyl fra 1982 er ikke lett å finne, og er et stort samleobjekt i dag. Nyutgivlesen av albumet på CD i 2008 fra Smart Patrol Records inneholder to bonusspor ("Barn av lyset" / "Sett han fri", singelen fra 1990) og er en flott sak med hefte som inneholder historien om bandet, men det blir likevel noe annet å holdet utbrettsomslaget til nyutgivelsen på vinyl i hendene når man lytter. Den er det Bukta Records som står for og foruten en vanlig utgave på svart vinyl, har de trykket opp en variant på hvit vinyl i 100 eksemplarer. Prøv Bukta/Backbeat eller Panorama Records.

En rask titt på ... Karlsøy Prestegaard: Dyret - 666

En rask titt på ... Karlsøy Prestegaard: Dyret - 666

Fire Magazine #1 & #2

Nytt staselig magasin for heavy/psych++

søndag 31. juli 2016 14:00

Jeg har tidligere nevnt den italienske heavy/psych fanzina Vincebus Eruptum, et pent lite enmannsforetak i A5-format. Sjangeren står utvilsomt sterkt i landet for nå er storebroren lansert. Fire Magazine kommer i A4-format og framstår som en langt mer profesjonell trykksak selv om de som står bak åpenbart har den typiske fanzine-lidenskapen i behold. Med sine 80 sider har dette blitt det rene bonanza for de spesielt interesserte. Og da ikke bare innenfor heavy/psych og relaterte sjangere som doom, stoner, sludge, men også 70-talls hardrock generelt. En stor bolk av innholdet består av intervjuer, men du finner også lange artikler og presentasjoner, og selvfølgelig plateomtaler, alt ryddig organisert og presentert flott og fargerikt. Annonsene fra labler og festivaler blir lett en integrert del av helheten.

Av innholdet i de to første utgavene kan nevnes Blue Cheer (der har du linken til lillebror-zina!), Hawkwind (på forsida), Monster Magnet, Blood Ceremony, Spiritual Beggars, Saint Vitus, Hexvessel, Sourvein, Black Mountain, Candlemass, Rival Sons, Purson, Coven, Fu Manchu, Grand Magus, og Electric Citizen, for å nevne noen. Også interessant er at de ser ut til å kjøre en serie med fokus på omslagskunst og plakater, og først ut er Arik Roper (Earth, Sunn O))), Sleep, etc.) og i nummer to presenterer de Rick Griffin (sentral psykedelisk plakatkunstner i 60-tallets California, knyttet til bl.a. Grateful Dead). De har også fått med seg norske Brutus sitt ferske album Wandering Blind, som er omtalt i nummer to. Alt i alt mye snadder å finne i Fire Magazine, som kan bli et Shindig! for de med litt tyngre rockefot, med utgivelse annenhver måned.

Lederen i første nummer gjør det klart at Fire Magazine ikke ønsker å publisere innhold på nett, men i stedet gjøre magazinet til en fysisk utgivelse og opplevelse: "We don't favor CDs or MP3 ... we worship vinyls, limited editions, with creative packaging." Videre: "We won't sell it through regular kiosks and newspaper stalls, we want to sell and distribute it on our site and through dedicated distributors and mail orders." Du finner derfor ikke Fire Magazine på Narvesen og neppe hos noen andre norske forhandlere foreløpig, så du må nok gå direkte til  RockHard (Italia) eller til finere nettbutikker som Forced Exposure (US) og Dusty Groove (US) for å få tak i bladet. Men kanskje i hyllene til Tiger etter hvert?

Fire Magazine

Fire Magazine

En rask titt på ... In The Woods...: Heart Of The Woods 6xLP boks

Ltd 250, hvit/svart vinyl, m/3 plakater, hefte og tote bag

fredag 08. juli 2016 18:00

En flott utgivelse på franske Debemur Morti Productions. Inneholder Heart Of The Ages (1995), Omnio (1997) og Strange In Stereo (1999), alle på dobbel "milky white/black" vinyl i utbrettsomslag med plakat, limitert til 250 eksemplarer. Boksen inneholder også et 64-siders hefte i LP-format, og alle LP-ene kommer i svarte forede innercovre. Var du tidlig ute med bestilling fikk du også med en tote bag, kanskje ikke for sent ennå. Finnes også på svart vinyl, limitert til 750 eksemplarer.

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods

In The Woods...: Heart Of The Woods