Søk i bloggen

Sjangre i bloggen: ambient | blues | indie | eksperimentelt | elektronika | folk | garasjerock | hardrock | jazz | jazzrock | metal | pop | progrock | psykedelia | punk | rock | singer/songwriter

The 13th Floor Elevators: Music Of The Spheres 8xLP boks

Suveren vinylpakke med det legendariske bandet til Roky Erickson

lørdag 26. november 2011 14:26

13th Floor Elevators: Music Of The SpheresInternational Artists har de siste årene kommet med flere ulike 13th Floor Elevators utgivelser. I 2009 kom Sign Of The 3 Eyed Men, en definitiv 10xCD boks, med albumene The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators, Easter Everywhere og Bull Of The Woods i både mono og stereoutgaver, og mye mer. Nylig ble Music Of The Spheres sluppet, og for å ikke gjøre det alt for enkelt for kompletister, er musikken i de to boksene ikke helt identisk. Mens CD-boksen inneholder alternative stereomikser, får vi remastrede utgaver av de originale stereomiksene i vinylboksen, som selvfølgelig også inneholder monoutgaver av LPene. De ulike miksene diskuteres behørig i en del nettfora, er du spesielt interessert, kan du sikkert finne nyttig informasjon i trådene i Steve Hoffman forumene for Sign Of The 3 Eyed Men og Music Of The Spheres. Men hvis du ikke er über-blodfan, vil vinylboksen holde i bøttevis. En flott 48-siders booklet følger også med, i tillegg til en ekstra 10" og noen stilige 3-D opptrykk. Music Of The Spheres kan bestilles fra Burning Shed (UK), som distribuerer utgivelsen i Europa. CD-boksen var limitert til 4000 eksemplarer, og er utsolgt nå, og det er vel ikke usannsynlig at det samme vil skje med vinylboksen, som er limiteret til 3000 eksemplarer.

13th Floor Elevators: Music Of The Spheres

Haust / Okkultokrati: Black Hole X-mas 7"

Jula er avlyst

torsdag 24. november 2011 19:50

FuzzLogic -> Haust / Okkultokrati: Black Hole X-masJulemarsipanen er allerede ute i butikkene, men også ute i god tid er Haust og Okkultokrati, som i morgen slipper sitt anti-julebudskap i form av denne Black Hole X-mas 7" singelen. Disse nissene har bare harde pakker i sekken, en hardcore/metal førjulshilsen som minner oss om at også julekvelden ender i svarte natta. Haust smeller til med "No Christmas" i beste no-future/schools-out tradisjon, og slenger med en cover av The Stooges sin "No Fun", mens Okkultokrati ser litt lysere på livet ("All I Want for Christmas is Glue"). Singelen er gitt ut av Fysisk Format, og vinylen er transparent juletregrønn, så helt bekmørkt er det ikke. Kjør julestemning, og bestill nå fra Big Dipper, Tiger, Platekompaniet eller Robot.

Det er forøvrig en artig artikkel om Haust/Okkultokrati i siste utgave av musikktidsskriftet ENO (nr 4/2011), hvor vi blant annet får et innblikk i hardcore scenen hvor disse to bandene med sine tilsynelatende nihilistiske holdninger ser ut til å ha havnet litt i klinsj med sine mer ideologiske musikalske brødre. Akkurat slike motsetninger har vel eksistert siden punk-tidenes morgen, men for en utenforstående konsument som meg er musikken viktigst, så lenge det ikke bærer helt galt avsted med et eller annet fokusert hat-budskap.

Haust / Okkultokrati: Black Hole X-mas

_____________________________________

Tro ikke at dette er første norske julesingel på grønn vinyl. Sjekk denne fra Klango på grønn/svart transparent splatter vinyl!

Barna Synger Julens Sanger

Morgenbladet Topp 100 / Topp 10 bøkene

Flott, men kostbar bokserie om de beste norske albumene

onsdag 23. november 2011 20:00

Morgenbladet Topp 100

Morgenbladet har kåret de 100 beste norske albumene gjennom tidene, og i stedet for å irritere meg over at utgivelser jeg ikke liker har havnet høyt opp på listen, eller at favoritter ikke har funnet sin plass der, gleder jeg meg over at det har blitt skrevet mye nytt og bra om gammelt norsk. Og dette videreføres nå med utgivelsen av "Topp 10" bokserien, en bok om hvert av de 10 beste albumene, i tillegg til boken hvor alle 100 albumene på listen omtales. Det er bare å berømme Christer Falck for dette tiltaket, som for øvrig er inspirert av 33 1/3 bokserien fra Continuum Books. Her er det mye fint lesestoff å bla i mens man hører på albumene, og det er også interessant å se hva de 100 artistene har valgt som sine topp-10 album.

En liten kommentar til metoden som er brukt: Prosjektet har plukket ut deltakerne ut fra en sjangerfordeling, som igjen er basert på informasjon fra Musikkoperatørene, Norges største musikkdistributør, og sjangerfordelingen de distribuerte i 2010. I og for seg en god ide, men en sjanger som metal blir da helt klart underrepresentert, siden Musikkoperatørene bare distribuerer en liten del av utgivelser med norske artister i den sjangeren. Her burde man også ha hentet inn tall fra Indie Distribution, som distribuerer og importerer en stor del av det som gis ut av norsk metal. Ellers er det litt skuffende at en sjanger som blues ikke er representert med en eneste utgivelse på listen, til tross for det store antallet aktive utøvere og fans sjangeren har i Norge.

Bøkene er priset litt ulikt hos forskjellige forhandlere, men billigst ser det ut til å være hos Big Dipper og Platekompaniet, som begge tar kr. 149,- pr stk. De som fremdeles synes dette er i meste laget for små hefter på rundt 100 sider, kan kanskje satse på at noen av dem blir å finne på et kommende Mammut-salg ... Men hovedboken anbefales varmt.

Topp 10 bøkene

White Willow: Terminal Twilight LP ltd 100 oransje vinyl

Norske progrockere ute med sitt sjette album

tirsdag 22. november 2011 19:00

FuzzLogic -> White Willow: Terminal TwilightWhite Willow har nettopp sluppet Terminal Twilight, deres sjette album, og det betyr en solid dose progrock. Utgivelsene deres fortjener å bli omtalt utenfor progmiljøet, men trøsten får være at innenfor har de stort sett høstet lovord hele veien, noe også denne nye får, som her fra Prog Archives. Her om dagen kom vinylutgaven fra Panorama Records, eller rettere sagt deres underlabel Pancromatic, en ny flott utgivelse med utbrettsomslag og selvfølgelig en variant i matchende farget vinyl. Den regulære utgaven på sort vinyl er presset i 400 eksemplarer, og kan kjøpes fra Big Dipper eller The Garden. Utgaven på oransje vinyl kan kjøpes direkte fra Panorama Records, men vær kjapp, for den er presset i bare 100 eksemplarer.

Ozric Tentacles: Waterfall CitiesOzric Tentacles: The Hidden StepAngående Pancromatic: I tillegg til en håndfull utgivelser med norske progband de siste årene, er det kanskje ikke så mange som er klar over at også 2 utgivelser med Ozric Tentacles ble utgitt på denne norske labelen: Waterfall Cities (2xLP, 1999, blå vinyl) og The Hidden Step (LP, 2000, gul vinyl). Begge disse lekre utgivelsene var limitert til 500 eksemplarer og er nok ikke så helt enkle å få tak i nå.

White Willow: Terminal Twilight oransje vinyl

The Beatniks: Fly Middle East EP ltd 200 rød vinyl

Legendarisk norsk 60-talls EP presset på nytt

lørdag 19. november 2011 17:21

FuzzLogic -> Beatniks: Fly Middle EastBeatniks var en av de "fire store" norske rockebandene på 60-tallet, sammen med The Cool Cats, The Pussycats og The Vanguards. Fly Middle East  ble gitt ut i 1963 som en følge av at de vant Nordisk Shadowmesterskap med tre av disse låtene. EPen beskrives av Willy B. (RIP) som "den beste plata som noensinne ble laget av et norsk shadows-band", og selv om jeg må innrømme at jeg er for ung til å ha den store lidenskapen for denne musikken, så låter dette fremdeles friskt i dag. Låta "Istanbul" kan sikkert brukes i filmer til evig tid. Sandem Records slapp denne nyutgivelsen på platemessen i Folkets Hus i Oslo 5. november, med 300 eksemplarer på svart vinyl og 200 på rød vinyl, til priser som var litt i overkant av hyggelige. Rune Halland har ennå noen eksemplar igjen på rød vinyl i sin nettbutikk Cruisin' Records.

Beatniks: Fly Middle East på rød vinyl

Kong Lavring: Kong Lavring & Den 2den LPer

Første etterlengtede nyutgivelser på vinyl

fredag 18. november 2011 18:28

FuzzLogic -> Kong Lavring: Kong Lavring FuzzLogic -> Kong Lavring: Den 2denSåvidt jeg kjenner til er dette første nyutgivelse på vinyl av disse to norske klassiske folkrock LPene. Dette er to album som fortjener å stå ved siden av Folque i platehylla, men det er vel ikke så mange som har hatt mulighet til det før nå, for originalutgivelsene solgte ikke mye, og er for samleobjekter å regne i dag. Jeg liker Den 2den (1978) best, mye på grunn av stemmen til Marit Jordbræk som er så var og vakker. Hennes tolkning av "Margjit & Targjei Risvollo" må være et høydepunkt i innspilt norsk folkemusikk. Liv Nelle Solberg, som var vokalist på den første LPen (1977), synger teknisk sett bedre, men har en litt skarpere klang i stemmen, som føles litt mindre emosjonell. Men ikke misforstå, begge albumene er like bra, og like obligatoriske hvis du er interessert i norsk folkrock. Panorama Records har som vanlig presset et mindre opplag på farget vinyl, denne gang 100 eksemplarer på hvit vinyl. Skal du ha tak i disse bør du bestille fra Panorama Records direkte, og du bør vel ikke vente så alt for lenge. Utgavene på sort vinyl er presset i 400 eksemplarer, og kan bestilles fra Big Dipper.

Kong Lavring: Kong Lavring på hvit vinyl

Kong Lavring: Den 2Den på hvit vinyl

Neutral Milk Hotel 2xLP 2x10" 3x7" boks

Definitiv skrangleboks snart klar for levering

torsdag 17. november 2011 18:25

FuzzLogic -> Neutral Milk HotelFor indiefolket er Neutral Milk Hotel nærmest et obligatorisk band, i hvert fall for de med sans for melodiske lo-fi produksjoner, og her samles det meste de har gitt ut, hvis vi ser bort fra noen tidlige og svært obskure kassettutgivelser. Boksen meldes klar for levering i slutten av november, og kan forhåndsbestilles direkte fra bandets nettside. Prisen blir litt stiv til Norge, USD 136 inkludert porto til Europa, og i tillegg kommer norsk mva. Men at dette blir en lekker sak er det liten tvil om. Boksen inneholder to plakater, og selvfølgelig også noe tidligere uutgitt materiale: On Avery Island (1996 LP), In the Aeroplane Over the Sea (1998 LP), Everything Is (1993 10", her med 3 bonuslåter), Ferris Wheel on Fire (10" med 7 tidligere uutgitte låter), Little Birds (7"), "You've Passed" / "Where You'll Find Me Now" (7" med to tidligere uuttgitte låter), "Holland 1945" / "Engine" (1998 7", her som picture disc).

01.01.2012: Etter å ha fått inspisert boksen, kan jeg bare melde at dette er kvalitet hele veien, strøkne pressinger og fine reproduksjoner av omslag i tykk papp, alt forsvarlig pakket innvendig i boksen, for sikker transport. Kort og greit et glimrende produkt.

Neutral Milk Hotel 2xLP 2x10

New Jelly sitt Morgenbladet Topp 100 vinylprosjekt

Just testing ...?

lørdag 12. november 2011 15:48

New JellyMorgenbladet sin Topp 100 albumkåring og Christer Falck sin parallelle bokserie er begge flotte tiltak som øker interessen for norsk rock/pop/musikk-historie. Og det er artig at dette også kobles videre opp til nyutgivelser på vinyl, via "crowdfunding"-selskapet New Jelly, hvor man kan legge inn forhåndsbestillinger på nye opplag. Kort sagt fungerer det slik at man betaler inn 32 Euro for utgivelsen man ønsker, og hvis man når 300 bestillinger, trykkes det opp 300 eksemplarer. Når man ikke 300 bestillinger, får man pengene tilbake.

Nå kan det se ut til at interessen blank vinylfolket er behersket, for å si det mildt. Så langt er det flest bestillinger lagt inn på Jokke & Valentinerne: Et hundeliv, men bare stakkarslige 8 eksemplarer er solgt. I Ballade i går kommenterte Jacob Berg Thomassen i New Jelly dette slik: "Det er kanskje fordi vinylfansen kanskje ikke er så mange som man tror. Og det var et prosjekt vi ønsket å få testet ut på siden for å se om det går an selge album på denne måten."

Det er en lettvint forklaring. Vinylinteressen er der, det ser vi når en label som Panorama trykker opp opplag på rundt 500 eksemplarer av norske album med Ruphus, Hole in the Wall, Flax, Freddy Lindquist og så videre, som alle selger bra. Så hvorfor fungerer ikke opplegget til New Jelly?

For det første kan man lure på om informasjon om tilbudet har nådd ut til målgruppen. Jeg tipper det er mange vinylinteresserte som ikke har hørt om New Jelly.

For det andre er det grunn til å stille et stort spørsmålstegn ved selve varebeskrivelsen. Hva får man for 200 kroner (pluss 50 i porto)? Det sies at det bare skal presses 300 eksemplarer, men det er nesten alt vi får vite. Det sies ingenting om kvalitet. Til denne prisen må vi kunne forvente et kvalitetsprodukt med bra pressinger, og bra lyd. For alt jeg vet kan jeg ende opp med å betale 200 kroner for en 120 grams vinylpressing fra et dårlig vinylpresseri, lyd fra en CD-master fra 80-tallet, og et omslag i tynn papp med dårlig fargekopi, for så å finne ut at utgivelsen blir presset i ytterligere 300 eksemplarer som distribueres via andre kanaler, og at det tre uker senere dukker opp white-label testpresser til blodpriser på QXL. Med en klarere produktbeskrivelse, og forsikringer om nummererte og unike opplag, tror jeg dette prosjektet ville fått bedre respons.

Det bør vel også nevnes at enkelte at titlene som er tilgjengelig hos New Jelly, ikke er spesielt interessante, enten fordi nye vinylutgaver finnes tilgjengelig på markedet, eller fordi det er forholdsvis enkelt å skaffe seg et pent brukt eksemplar til en billigere penge. Og når det gjelder Jokke, så er det jo meldt at Big Dipper snart kommer med sine nyutgivelser på vinyl. Da vet vi at vi får tegneseriene til Christopher Nielsen med. Dette sies det ingenting om i beskrivelsen av Jokke: Et hundeliv hos New Jelly. Men jeg ser ikke bort fra at bestillingene kan ta seg opp på denne og enkelte andre titler how New Jelly, for små opplag på 300 eksemplarer blir selvfølgelig også potensielle samleobjekter.