Vinylbutikker

torsdag 30 august 2012 13:23

Norske vinylbutikker på nett

Norske vinylbutikker (B: Brukt vinyl / N: Ny vinyl)

Norske vinylbutikker på Facebook

Å handle vinyl fra utlandet

Prisene på vinyl i utlandet kan være gunstige i forhold til i Norge, selv med porto og norsk merverdiavgift (mva.) medregnet. Tollgrensa er i dag på 350 kroner. Reglene er slik at hvis produktet du kjøper inkludert porto har en verdi under 350 kroner, havner dette under tollgrensa, hvis ikke blir det mva. å betale. Da kommer det også et tollbehandlingsgebyr fra Posten i tillegg.

Utenlandske vinylbutikker på nett

Det finnes selvfølgelig mange gode utenlandske vinylforhandlere, både store og små. Man kan ofte handle vinyl direkte fra artister eller labler, og da gjerne få tak i de mest limiterte utgavene eller spesielle "bundler". Her er et lite utvalg av øvrige nettbutikker jeg har gode erfaringer med:

Amazon

Amazon har ofte svært konkurransedyktige priser på vinyl, er rimelig på porto (innenfor Europa) og har generelt god kundeservice. De har også en del norsk vinyl, og paradoksalt nok kan man ofte få kjøpt norske utgivelser billigere fra Amazon enn via norske forhandlere. Man kan oppleve at innpakkingen burde vært mer solid, men de har generelt sett blitt flinkere til å pakke vinyl, og får du en LP med hjørnebretter er det bare å klage. Legger du inn forhåndsbestilling gir de ofte en prisgaranti som sørger for at du får den laveste prisen de opererer med fram til utgivelsesdato, her kan man gjøre noen gode kjøp. Undersøk også prisene hos Amazon i ulike land (USA, UK, Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og Canada), siden prisene varierer sterkt fra land til land. Husk også at blant andre Amazon UK også trekker fra britisk mva. (VAT) på sine priser til norske kunder.

Discogs

Discogs har gått fra å være den kanskje aller beste databasen over diskografisk informasjon (hvor du også enkelt kan registrere din egen samling) til også å være en av de mest populære salgskanalene for CD og vinyl. Her finner du både profesjonelle aktører og private selgere samlet på ett sted, og sjansen er stor for at du finner det du er ute etter. Prisene varierer, og noen selgere forsøker seg med svært stive priser, men Discogs tilbyr også statistikk over hva utgivelser har blitt solgt for der tidligere, som det kan lønne seg å kaste et blikk på før man handler. Vanligvis er det PayPal som er den foretrukne betalingsmetoden.

Salgsportaler

Det finnes noen salgsportaler som samler mange forhandlere fra hele verden. Her er utvalget stort, men husk å sjekke både tilbakemeldingene/karakterer til selger, og ikke minst portoprisene, før du legger inn bestilling:

Nettauksjoner

Til slutt må selvfølgelig auksjonsnettstedene som eBay og svenske Tradera nevnes. Om du velger eBay.com (USA) eller eBay.co.uk (UK) spiller mindre rolle, men husk å hake av for "Item Location - Worldwide" nede til venstre på siden, så får du opp auksjoner fra selgere over hele verden. Som for salgsportalene: husk å sjekke både tilbakemeldingene/karakterer til selger, og portoprisene de oppgir. I likhet med Discogs så er PayPal nesten en nødvendighet når man handler på eBay.

QXL har vært en populær salgskanal for vinyl i årevis. Sommeren 2015 introduserte de et nytt grensesnitt som førte til en storm av misfornøyde tilbakemeldinger. Så stor var misnøyen at QXL gikk tilbake til det gamle grensesnittet i løpet av høsten. Om dette er midlertidig eller ikke gjenstår å se.

Facebook-grupper

Facebook har også blitt en populær kanal for kjøp og salg av vinyl, med egne grupper som Vinyl: salg, kjøp og bytte (7.400+ medlemmer) og Kjøp og salg av LP & singler & DVD (7.300+ medlemmer). Annonsering her er gratis, men man er i større grad overlatt til seg selv i forhold til tvister som kan oppstå relatert til salg/kjøp.

PayPal

Som nevnt så er PayPal ofte den foretrukne betalingsmetoden når man handler f.eks. på eBay eller Discogs. PayPal gir god trygghet til både selger og kjøper, og skulle det oppstå en uenighet som ikke lar seg løse, kan man klage transaksjonen inn til dem, og de vil da ta seg av den videre meglingen mellom partene. Et tips for å unngå å havne i kinkige situasjoner er alltid å lese selger sine betingelser nøye, spesielt når det gjelder porto og forsendelse. Enkelte selgere fraskriver seg for eksempel ansvar for pakker som ikke kommer fram hvis man velger uregistrert forsendelse, og da stiller man svakere som kjøper hvis uhellet skulle være ute. Men som regel går det bra, det vanligste man kommer ut for er at LP-omslag kommer fram med hjørnebretter og at graderingen på selve vinylplaten har vært litt i overkant. Begge deler er selvfølgelig irriterende, men man kan godt kontakte selger og be om en prisreduksjon om man synes det er på sin plass.

Platebutikker på kart

Tjenesten recordstores.love gir en oversikt over platebutikker mappet inn i Google Maps. Ser ut til å være et flott hjelpemiddel når man er på reise til en by man ikke er lommekjent i.