Vinylbutikker

tirsdag 03 mars 2020 23:23

Her har jeg samlet lenker til steder man kan handle vinyl, både på nett og fysiske butikker, samt listet en del nyttig relatert info. Send meg gjerne en melding om du kjenner til norske butikker som ikke er inkludert her, eller om informasjon her er utdatert.

Norske vinylbutikker på nett

Norske vinylbutikker (B: Brukt vinyl / N: Ny vinyl)

Norske vinylbutikker på Facebook

Handle vinyl fra utlandet

Prisene på vinyl i utlandet kan være gunstige i forhold til i Norge, selv med porto og norsk merverdiavgift (mva.) medregnet. Mva.-grensa på 350 kroner er under avvikling, og i dag må du regne med at det kan bli mva. å betale på alle kjøp fra utlandet. Da kommer det også behandlingsgebyr fra Posten eller andre transportører i tillegg.

Utenlandske vinylbutikker på nett

Det finnes mange gode utenlandske vinylforhandlere, både store og små, og man kan også ofte handle vinyl direkte fra artister eller labler, og da kanskje gjerne få tak i mer limiterte utgaver. Her er et lite utvalg av  nettbutikker jeg har gode erfaringer med:

Amazon

Amazon har ofte ganske konkurransedyktige priser på vinyl og har generelt god kundeservice, for eksempel i forhold til retur/erstatning for transportskade på eksemplarer. Portopriser til Norge er høye fra USA og Canada, litt rimeligere innen Europa. Amazon fører også en del norske vinylutgivelser, og paradoksalt nok kan man ofte få kjøpt disse billigere fra Amazon enn via norske forhandlere. Man kan oppleve at innpakkingen burde vært mer solid, men de har generelt sett blitt flinkere til å pakke vinyl, og får du en LP med hjørnebretter er det bare å klage. Legger du inn forhåndsbestilling gir de ofte en prisgaranti som sørger for at du får den laveste prisen de opererer med fram til utgivelsesdato, her kan man gjøre noen gode kjøp. Undersøk også prisene hos Amazon i ulike land (USA, UK, Tyskland, Spania, Italia, Frankrike og Canada), siden prisene kan varierer mye fra land til land. Husk også at blant andre Amazon UK også trekker fra britisk mva. (VAT) på sine priser til norske kunder.

Discogs

Discogs har gått fra å være den aller beste databasen over diskografisk informasjon (hvor du også enkelt kan registrere din egen samling) til også å være en av de mest populære salgskanalene for CD og vinyl. Her finner du både profesjonelle aktører og private selgere samlet på ett sted, og sjansen er stor for at du finner det du er ute etter. Prisene varierer, og noen selgere forsøker seg med svært stive priser, men Discogs tilbyr også statistikk over hva utgivelser har blitt solgt for der tidligere, som det kan lønne seg å kaste et blikk på før man handler. Selgere graderer ulikt, og også her bør man se litt på tilbakemeldingene til selger før man bestiller. Vanligvis er det PayPal som er den foretrukne betalingsmetoden.

Salgsportaler

Det finnes også andre salgsportaler som samler mange forhandlere fra hele verden, selv om Discogs nok har skubbet disse litt over i skyggeland. Her er utvalget stort, men husk å sjekke både tilbakemeldingene/karakterer til selger, og ikke minst portoprisene, før du legger inn bestilling:

Nettauksjoner

Til slutt må selvfølgelig auksjonsnettstedene som eBay og svenske Tradera nevnes. Om du velger eBay.com (USA) eller eBay.co.uk (UK) spiller mindre rolle, men husk å hake av for "Item Location - Worldwide" nede til venstre på siden, så får du opp auksjoner fra selgere over hele verden. Som for salgsportalene: Husk å sjekke både tilbakemeldingene/karakterer til selger, og portoprisene som er oppgitt. I likhet med Discogs så er PayPal nesten en nødvendighet når man handler på eBay.

QXL har vært en populær salgskanal for vinyl i årevis. Sommeren 2015 introduserte de et nytt grensesnitt som førte til en storm av misfornøyde tilbakemeldinger. Så stor var misnøyen at QXL gikk tilbake til det gamle grensesnittet i løpet av høsten, men da hadde skaden allerede skjedd, og mange vinylsamlere hadde forlatt QXL. I dag er omsetningen av vinyl på QXL fremdeles redusert, og mange har flyttet kjøp/salg aktiviteten til Facebook-grupper.

Facebook-grupper

Facebook har også blitt en populær kanal for kjøp og salg av vinyl, med egne grupper som Vinyl: salg, kjøp og bytte (12.200+ medlemmer), Kjøp og salg av Vinyl, CD, Kassetter, LP, Singler, Musikk DVD og VHS (8.700+ medlemmer) og Kjøp og salg av CD/LP/vinyl og kassetter (8.000+ medlemmer). Annonsering her er gratis, men man er i større grad overlatt til seg selv i forhold til tvister som kan oppstå relatert til salg/kjøp.

PayPal

Som nevnt så er PayPal ofte den foretrukne betalingsmetoden når man handler f.eks. på eBay eller Discogs. PayPal gir god trygghet til både selger og kjøper, og skulle det oppstå en uenighet som ikke lar seg løse, kan man klage transaksjonen inn til PayPal, og de vil da ta seg av den videre meglingen mellom partene. Et tips for å unngå å havne i kinkige situasjoner er alltid å lese selger sine betingelser nøye, spesielt når det gjelder porto og forsendelse. Enkelte selgere fraskriver seg for eksempel ansvar for pakker som ikke kommer fram hvis man velger uregistrert forsendelse, og da stiller man svakere som kjøper hvis uhellet skulle være ute. Men som regel går det bra, det vanligste man kommer ut for er at LP-omslag kommer fram med hjørnebretter og at graderingen på selve vinylplaten har vært litt i overkant. Begge deler er selvfølgelig irriterende, men man kan godt kontakte selger og be om en prisreduksjon om man synes det er på sin plass. De fleste selgere (og kjøpere) strekker seg et stykke for å unngå å få negativ tilbakemelding.

Platebutikker i Google Maps

Discogs sin tjeneste Vinylhub er tilgjengelig både som en nett-tjeneste og via Discogs sin Android app. I likhet med recordstores.love så er platebutikker her mappet inn i Google Maps. Begge deler ser ut til å være flotte hjelpemidler hvis man befinner seg i en by man ikke er lommekjent i.