Dette er den mer uformelle loggen, hvor jeg bedriver ubegrunnet synsing, noterer med harelabb og revefot over musikkhistorien og har lettsindig omgang med fakta og rettskriving. For omtaler av nye vinylutgivelser med mere, gå til bloggen.

Søk i loggen

Record Collector #465, April 2017

lørdag 08 juli 2017 12:00

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Midnight Oil er ute med noen spesielle samlebokser. LP-boksen ser normal ut, men de to CD-boksene med henholdsvis studioalbum og uutgitt materiale er utformet som ... oljetønner. Ser stilig ut, men disse havner ikke i min samling, dette bandet havner langt ned på lista over interessant australsk musikkeksport.
 • Til høsten kommer Reinhard Kleist sin Nick Cave biografi, Mercy On Me. Autorisert og obligatorisk.
 • Serien med 2xCD utgaver av Uriah Heep sine album fortsetter, når dette skrives er Look At Yourself (1971), Demons And Wizards (1972) og The Magician's Birthday (1973) ute. Dette er som nevnt tidligere flotte nyutgivelser med god remastret lyd pluss alle låtene i alternative versjoner. 
 • Boksen Road Trips Volume One samler tre konserter med Allman Brothers Band fra 1972, 1973 og 1979 over 9 CD-er. Dette er et eksempel på en type utgivelse hvor radiosendte konserter i USA gis ut i Europa, men ikke i USA, som en følge av ulike opphavsrettslover. Derfor finner du ikke denne utgivelsen hos Amazon i USA, men den kan bestilles fra Amazon UK. Prisen er ikke verre enn at fans bør sjekke ut denne hvis man ikke har kjøpt disse enkeltvis tidligere. 72/73-konsertene er klassisk Allman, men jeg gleder meg til å høre 1979-konserten, for Enlightened Rogues albumet fra det året er en favoritt, og en litt oversett juvel i Allman diskografien.
 • RC tar for øvrig for seg denne type utgivelser i en egen artikkel i dette nummeret, og konkluderer med at radioopptak fra USA fram til og med 1995 ofte kan gis ut i Europa helt legitimt, siden opptakene her under visse betingelser blir definert som public domain juridisk sett.
 • Oppdaget i samme slengen at det har kommet en offisiell Allman Brothers vinylutgivelse med tittel Live From A&R Studios, New York, August 26, 1971. Da er det selvfølgelig snakk om dobbel vinyl, og den vil bli plassert i hylla ved siden av den klassiske At Fillmore East fra samme år. Konserten har vært tilgjengelig lenge som FM-bootleg, men denne nye utgivelsen har etter sigende fantastisk lyd, remikset fra originale flersporsbånd.
 •  To ulike samlebokser er ute omtrent samtidig med det britiske mod-psych bandet The Creation, Creation Theory fra Edsel og Action Painting fra The Numero Group. RC har en større artikkel om bandet her. Valget mellom de to samleboksene er ikke helt enkelt, men Action Painting får 5 stjerner lenger bak i bladet og inneholder det mest essensielle fra tiden 66-68. Creation Theory inkluderer også opptak fra senere gjenforeninger og en 3-timers DVD. Action Painting finnes også på vinylformatet, en litt nedskalert 2xLP forhold til CD-utgaven, men med 16-siders hefte. Det er ikke lenge siden det også kom en super 7"-boks med The Creation, så nå skulle vel dette flotte bandet være behørig dokumentert.
 • Begge utgivelsene ovenfor også er omtalt i Shindig! nummer 66, hvor Action Painting får full pott og anbefales som den mest essensielle av disse to samleutgivelsene. Vær imidlertid oppmerksom på at noen av de nye stereomiksene (som er felles for begge disse boksene) mangler ting som gitarsoloer og bakgrunnsvokal enkelte steder, i forhold til miksene som er på Retroactive Records sine nyutgivelser fra 1998, Biff Bang Pow! og Making Time. Disse 2xLP-ene lar seg fremdeles skaffe til rimelige priser, og enkelte fans (på Hoffman-forumet f.eks.) har kommentert at de foretrekker disse.
 • Kinks fans har vel allerede skaffet seg Ray Davies sitt nye soloalbum. 10 år siden forrige, og Americana får 4 stjerner her. "It's exactly the sort of album a 72-year old knight of the realm should be making."
 • 5 stjerner for LP+3xCD "50th Anniversary Deluxe Edition" av debuten til The Doors. Vel, remastrede monoversjoner, konsertopptak (Matrix, mars 1967) og 12-siders hefte til tross, det finnes nok langt rimeligere måter å skaffe seg denne klassikeren på vinyl på, med lydkvalitet så det holder. LP-en her er for øvrig mono-utgaven.
 • Robyn Hitchcock er ute med nytt album, selvtitulert denne gangen. Som alltid kvalitet fra den kanten, 4 stjerner for denne her. Bortimot obligatorisk for fans av britisk psych-pop.
 • Steve Hackett sitt nye soloalbum The Night Siren står allerede i hylla, signert! 4 stjerner her, og det er fullt fortjent, et variert album med mye snadder for alle som liker Hackett sine gitarsoloer.
 • Mastodon fortsetter å være et av de mest interessante metalbandene for prog-interesserte. 4 stjerner for Emperor Of Sand, og mye skryt, denne må sjekkes ut.
 • Munster Records er ute med ennå en ny fin singleboks, her er det garasjerockerne Lyres som får 7 singler samlet under tittelen Lucky 7 på denne måten. Munster har tidliigere gitt ut flere av albumene deres på vinyl, fine saker alt sammen.
 • Verdt å notere at The Residents er ute med nytt album, The Ghost Of Hope får 4 stjerner her.
 • Real Gone gir ut Larry Coryell sitt album Coryell  (1969) på CD. Ikke på vinyl altså, men jeg benytter sjansen til å nevne Coryell likevel. Både han og Allan Holdsworth har falt fra i år, dermed er verden to store jazzrockgitarister fattigere. Jeg anbefaler alle jazzrock/fusion-interesserte å ta for seg av Coryell sin omfattende diskografi. De fleste av utgivelsene hans kan man få tak i på originale vinylpressinger for en rimelig penge.
 • The Lost Studio Sessions 1964-1982 samler demo-opptak gjort av Byrd-medlem Gene Clark i denne perioden. Får 4 stjerner her, men det antydes i omtalen at alt burde ligge til rette for en mer komplett samling, for det finnes mer tilgjengelig materiale. Så kanskje bør man avvente denne.
 • I motsetning til 1966: The Year the Decade Exploded, så er 2xCD-samleren 1967: The Year Pop Divided ikke et supplement til en bok av Jon Savage, men en frittstående musikkutgivelse. Det medfølgende heftet med tekst av Savage veier noe opp for det, men merk at det vissnok stort sett er mono-mikser vi får servert her.
 • Dokumentarfilmen One More Time With Feeling er et sterkt møte med Nick Cave. Tragedien som rammet Cave underveis i produksjonen gjorde dette til en helt annen film enn hva som var utgangspunktet, og noe ganske annet enn den uhemmet pretensiøse (men like obligatoriske) 20.000 Days On Earth, dokumentaren fra 2014.
 • Sonic Assassins er tittelen på Ian Abrahams bok om Hawkwind. Først publisert i 2004, 4 stjerner her for den oppdaterte og utvidede utgaven som er ute nå. Vurderes til bokhylla.