Dette er den mer uformelle loggen, hvor jeg bedriver ubegrunnet synsing, noterer med harelabb og revefot over musikkhistorien og har lettsindig omgang med fakta og rettskriving. For omtaler av nye vinylutgivelser med mere, gå til bloggen.

Søk i loggen

Shindig! #75

søndag 04 februar 2018 14:01

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • I Bob Dylan sin Bootleg Series tar Trouble No More for seg 1979-1981, altså perioden med hans såkalte "kristne" album: Slow Train Coming (1979), Saved (1980) og Shot Of Love (1981). 4xLP utgaven har et utvalg av krem-konsertopptak, mens 8xCD+DVD boksen plusser på med mange studio outtakes og enda flere konsertopptak. Uansett hva man synes om Dylan sine religiøse tekster, så er musikken knallbra, og utgivelsen har fått strålende kritikker stort sett overalt. 4 stjerner her.
  • Etter å ha gitt ut to fine samlinger med Bert Jansch sine album fra 1990- og 2000-tallet, Living In The Shadows (med albumene The Ornament TreeWhen The Circus Comes To Town og Toy Balloon) og On The Edge Of A Dream (med albumene Crimson Moon, Edge Of A Dream og The Black Swan), hopper Earth Recordings nå tilbake til starten av hans karriere med tilsvarende samlinger. A Man I'd Rather Be (Part 1) samler albumene hans fra 1965-66: Bert Jansch, It Don't Bother Me, Jack Orion og Bert And John. A Man I'd Rather Be (Part 2) strekker seg over perioden 1967-1973 med albumene Nicola, Birthday Blues, Rosemary Lane og Moonshine. Alle disse samlingene er tilgjengelige på CD-formatet, men 4xLP boksene er veldig flotte utgivelser, utformet som innbundne bøker.
  • L.A.-bandet The United States Of America sitt eneste og selvtitulerte album fra 1968 er en psych-klassiker. Sundazed sin nye vinylutgivelse i mono får 5 stjerner her. "I won't give up my various stereo copies of this; I need both. And you, you need at least one." Da så.
  • Belle Adair får 5 stjerner for albumet Tuscumbia, men er litt for soft-pop, pent og pyntelig, og faller gjennom i forhold til referansene anmelderen trekker fram: Teenage Fanclub og Big Star.
  • Ny 5-stjerner til King Gizzard & The Lizard Wizard, denne gang for album nummer 4 av de 5 (!) planlagte i 2017, Polygondwanaland. Her fortjener bandet også toppkarakter for noe ganske unikt, siden albumet er gratis, og ikke bare kan alle laste det ned, men hvem som helst kan også gi det ut på CD eller vinyl: "This album is FREE. Free as in, free. Free to download and if you wish, free to make copies. Make tapes, make CD’s, make records. Ever wanted to start your own record label? GO for it! Employ your mates, press wax, pack boxes. We do not own this record. You do. Go forth, share, enjoy." Antall varianter av denne utgivelsen er allerede omfattende, jeg teller over 100 på Discogs, så denne kan du bare gi opp å forsøke å samle alle varianter av! Omtalen sier videre: "Distribution aside, of the four albums they've released so far this year, this could be the best." Med så mange utgivelser på så kort tid blir det nødvendigvis litt gjenbruk av ideer, men av prøvelyttene jeg har gjort frister også Polygondwanaland mest. Forfriskende, springende og sprek psychrock. Men hvilken vinylutgivelse man skal velge blir en utfordring. Det finnes ingen norske pressinger foreløpig så langt jeg kan se, men flere finske og danske.
  • Uffe Lorenzen (Lorenzo Woodrose), kjent fra danske psych-sammenhenger som Baby Woodrose og Spids Nøgenhat, er ute med sitt debutalbum, Galmandsværk får 4 stjerner her. Et bra album, men jeg vil nok gå etter albumene fra de to nevnte bandene i første omgang. Skulle også gjerne ha sett den svært kritikerroste Born To Lose; A film about Lorenzo Woodrose, men ser ikke ut til at den finnes på DVD ennå.
  • 5 stjerner til The Lovely Eggs sitt album This Is Eggland. UK DIY psych-punk duo med flere album bak seg. Får bare hørt singelen I Shouldn’t Have Said That foreløpig, og det er vel nok til å anta at dette ikke akkurat er min kopp te.
  • Spacerockerne Sendelica fra Wales er definitivt min kopp te, og The Cromlech Chronicles II står allerede i hylla, som alt annet fra Fruits de Mer labelen. 4 stjerner her for et album som består av to lange låter. Det går litt overraskende i ganske så meditativ retning denne gangen, låtene flyter sakte framover, men nok et fint tilskudd til den etter hvert lange katalogen til Sendelica. Av en eller annen grunn så ledsages omtalen har av omslaget til The Cromlech Chronicles (I), og det er litt synd, for II har et svært stilig omslag.
  • Shindig! redaktør Jon 'Mojo' Mills fortsetter å klage på de nye utvidede utgavene av oppslagsverkene fra Vernon Joynson. A Potpourri Of Melodies And Mayhem; Latin American and Canadian Rock, Pop, Beat, R&B, Folk, Garage, Psych And Prog 1963-1976 får i likhet med A Melange Of Musical Pipe Dreams And Pendemonium; Australian, New Zealand, African, Turkish And Middle Eastern Rock, Pop, Beat, R&B, Folk, Psych And Prog 1963-1976 også bare 3 stjerner. Deler av innholdet i disse to bøkene er tidligere publisert i Dreams, Fantasies and Nightmares; Canadian, Australian, Latin American and South African Rock And Pop 1963-1976, som nå har blitt utvidet og fordelt over disse to nye titlene. Mills gjentar mye av den samme kritikken som sist, med samme småsure påstander: "... lacking any curatorial angle ... too clinical and fact-driven to truly love." Hovedfokuset til Joynson er jo de diskografiske og biografiske detaljene, så dette blir ganske surmaget og urettferdig. Virker som om Mills har et horn i siden til Joynson spør du meg. Et fantastisk oppslagsverk, kan bestilles her i landet fra Panorama Records, evt. Adlibris.