Dette er den mer uformelle loggen, hvor jeg bedriver ubegrunnet synsing, noterer med harelabb og revefot over musikkhistorien og har lettsindig omgang med fakta og rettskriving. For omtaler av nye vinylutgivelser med mere, gå til bloggen.

Søk i loggen

Record Collector #480, June 2018

tirsdag 25 desember 2018 14:00

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

  • Blow Your Mind er tittelen på det første soloalbumet på mange år fra Wilko Johnson, hvis vi ser bort fra Going Back Home fra 2014 som han gjorde sammen med Roger Daltrey. Der gjorde de spreke versjoner av gamle favoritter, mens dette er et album med nyskrevet materiale. Første single fra albumet var "Marijuana", en hyllest til den grønne medisinen som hjalp Johnson gjennom en hard runde mot kreften, som han nærmest mirakuløst kom seg gjennom. Blow Your Mind er musikalsk sett et vitalt album også uten dette perspektivet.
  • The Beatles og The White Album preger omslaget av Record Collector denne gangen, og Richie Unterberger sin 15-sider lange artikkel blir et fint supplement til deluxe-boksen av albumet som ble sluppet like før jul i år. Men det er ellers et fint knippe artikler her som gjør denne utgaven av RC svært lesbart for min del: Joan Armatrading, John Lydon, Spirit og Nirvana (UK). Noen trekker kanskje på skuldrene av Armatrading, men flere av hennes album var tidlig inne i min platesamling og rullet på spilleren rett som det var.
  • Elvis boksene (dvs. CD-er pluss bok/hefte) kommer tett for tida, noe er gull, andre er ... vel, sølv. Av Elvis Studio Sessions '56 (3xCD/172 siders bok), Elvis On Television 1956-1960 (2xCD/100-siders bok) og The Complete 50's Movie Masters & Session Recordings (5xCD/200-siders bok) kan førstnevne lett plasseres i gull-kategorien, ut fra det musikalske innholdet. Men bøkene/heftene som følger med de to andre kan sikkert forsvare innkjøp av disse også.
  • 4 stjerner til Svein Finnerud Trio sin norske jazzklassiker, Plastic Sun. Originalutgivelsen fra 1970 er det vanskelig å få tak i, så dette er en velkommen nyutgivelse fra Odin.
  • The Gun Club albumet Mother Juno fra 1987 nyutgis på vinyl av Cooking VInyl bare 4 år etter at spanske Bang! Records gjorde det samme. Jeg har ikke klart å finne ut om disse benytter samme remaster. Jeg holder et knapp på Bang! her, som jeg har gode erfaringer med, men Cooking VInyl har vel også et godt renomme. Bang! har for øvrig også gitt ut Mother Berlin i 2015, som består av tidlige opptak av låtene på Mother Juno.
  • Perfectly Unhappy får 4 stjerner. Dette er det nye albumet fra Espen Eriksen Trio, ute på Rune Grammofon. "A finely-wrought collection of evocative mood pieces."
  • En stjerne mindre til Nordub, et samarbeidsprosjekt mellom Nils Petter Molvær og Sly & Robbie. "What do you get if you cross glacial and moody Scandi jazz with sizzling Jamaican grooves? It results in an immersive cultural collision." At guitarist extraordinaire Eivind Aarset bidrar er også et godt argument for å sjekke ut denne.
  • Les Haricots Sont Pas Sales 1987-1991 er tittelen på den fjerde og siste boksen i serien som samler det meste av Pere Ubu sine innspillinger. I likhet med de foregående er dette også en 4xLP boks fra Fire Records som det er bare å sette av plass til i hylla. 4 stjerner her.