Dette er den mer uformelle loggen, hvor jeg bedriver ubegrunnet synsing, noterer med harelabb og revefot over musikkhistorien og har lettsindig omgang med fakta og rettskriving. For omtaler av nye vinylutgivelser med mere, gå til bloggen.

Søk i loggen

Record Collector #471, October 2017

lørdag 20. januar 2018 19:00

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Amazon UK kjører på med annonser for CD-utgivelser av konsertopptak opprinnelig sendt på radio i USA for noen tiår siden. På grunn av det som kan kalles smutthull i lovgivningen er disse lovlige å gi ut i Europa, men ikke i USA. På Discogs er noen av disse likevel nå havnet på lista over utgivelser man ikke får kjøpe/selge der, så det er friskt gjort av Amazon UK å annonsere disse utgivelsene såpass bredt som de gjør her. Sikkert ikke alle plateselskap eller artister som er så begeistret, men noen av disse utgivelsene samler interessante opptak på CD (og i enkelte tilfeller vinyl) for en ganske så rimelig penge. Eksempelvis The Beatles: Abbey Road And Beyond (6xCD), Frank Zappa: Zoot Alors! (4xCD), Fleetwood Mac: Gold Dust Radio (6xCD).
 • Hvis du gikk glipp av Black Sabbath vinylboksen som kom på tampen av 2012 (The Vinyl Collection), er det en ny boks ute nå, kalt The Ten Year War, som stort sett har det samme innholdet, men på farget vinyl. Det følger med en USB med i boksen her, med digitale filer av høy kvalitet (MQA). Er du ute etter den aller beste lyden er det nok fremdeles tidlige pressinger som gjelder for de tidlige albumene, disse lar seg vanskelig toppe.
 • 4 stjerner til The Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request; 50th Anniversary Edition. Litt skuffende at det ikke finnes noe bonusmateriale i denne 2xLP+2xSACD utgaven, men i stedet er det mono/stereo-mikser på begge formatene. Innpakkingen er det imidlertid lite å si på, hvor de også har reprodusert det berømte 3D-bildet på omslaget.
 • Motorpsycho sitt album The Tower får 4 stjerner. Omtalen avsluttes med: "An incredible band that just get better with each release". Fint skryt, selv om de aller fleste ikke vil være helt enig i akkurat det.
 • 4 stjerner også til Steven Wilson sitt nye album To The Bone. Glatt og lettfordøyelig, men lekkert å lytte på.
 • Nok en 4-er deles ut til Rune Grammofon sin utgivelse Sky Music; A Tribute to Terje Rypdal. Merk at denne kommer i to deler, en 2xLP pluss en Vol. 2 enkelt-LP. Også tilgjengelig samlet i en boks, men bare en plakat som bonusmateriale virker litt tynt. Musikken fra Bill Frisell, Henry Kaiser, Reine Fiske og Jim O'Rourke i tillegg til et pent knippe norske musikere kan selvfølgelig glatt anbefales.
 • 4 stjerner også til boka med den litt snodige tittelen The XTC Bumper Book Of Fun For Boys & Girls Den består av en samling artikler og intervjuer fra XTC-fanzina Limelight, som ble gitt ut fra 1982-92. I tillegg til noe nytt stoff. Den må inn i bokhylla.
 • Sven Erik Kristiansen, alias Maniac fra Mayhem, har samlet 3 utgaver (2 gamle og et nytt) av fanzina Damage Inc under tittelen Ultra Damaged; Damage Inc Zine Anthology 1985-2017. 4 stjerner til den også.
 • Paul Roland har gitt ut mye bra musikk, men også mange bøker. Sist ut i så måte er en oppdatert utgave av hans Marc Bolan biografi, forrige utgave fra 2012 hadde tittelen Cosmic Dancer; The Life & Music Of Marc Bolan, mens denne nye heter Metal Guru, med samme undertittel. Får 4 stjerner her.
 • BBC har for øvrig nylig kommet med en times dokumentar om Bolan, også kalt Cosmic Dancer.

Record Collector #470, September 2017

søndag 14. januar 2018 10:00

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Fin artikkel om samleutgivelser i punksjangeren, med fokus på LP-utgivelser fra 1977-1982, hvorav de fleste  fremdeles lar seg skaffe for en rimelig penge på bruktmarkedet. Det er likevel samleutgivelsene på CD-formatet som nevnes avslutningsvis som det frister mest å gå til anskaffelse av. Universal sin 5xCD 1-2-3-4 Punk & New Wave 1976-1979 fra 1999 kommer i både longbox (med 96-siders hefte) og et mindre format. Minst like flott ser Castle Music sin 4xCD longbox-utgivelse fra 2007 ut til å være, med tittel Babylon's Burning; The Rough'n'Ready Rise Of PUNK RAWK 1973-1978 (også med tykt hefte). Også verdt å sjekke ut er labelsamlerne til Stiff Records (The Big Stiff Box Set) og Chiswick Records (The Chiswick Story: Adventures Of An Independent Record Label 1975-1982).
 • Alt du trenger å vite om mod i en stor artikkel, fra den spede begynnelse i 50-åra til i dag.
 • 4 stjerner for Fire Records sin 2xLP utgave av The Bevis Frond sitt album Triptych (1988), fullt fortjent selvfølgelig. Fire fortsetter her, eller delvis gjentar/republiserer, Cherry Red sin serie av utvidede utgaver av Nick Saloman sin omfattende albumkatalog. Mye snadder for oss som har sansen for hans hjemmesnekrede og utpregede britiske gitarpsykedelia.
 • 5 stjerner til Cheer-Accident sitt album Putting Off Death. Dette eksperiementelle (RIO/avant) progrock-bandet fra Chicago har jeg ikke noe kjennskap til, høres interessant ut de lydsnyttene jeg sjekket ut. Et lite kryss i margen her, må se litt nærmere på katalogen deres ved en passende anledning.
 • Finske Circle er en fin gjeng, ikke redd for å eksperimentere de heller, men på Terminal, deres debutalbum for Southern Lord labelen, går de for det de kan aller best: repetetiv psykedelisk gitarriffing. 5 stjerner her, speisa og variert nok til at dette blir nok et høydepunkt i deres etter hvert svært så omfattende diskografi.
 • 3 stjerner til albumene fra både Deerhoof (Mountain Moves) og Grizzly Bear (Painted Ruins), to amerikanske indieband (uten sammenligning for øvrig) jeg har forsøkt meg på tidligere uten å lykkes. Deerhoof var kanskje nærmest, mens Veckatimest holdt på å ta fullstendig knekken på meg, var vel den kjedeligste timen jeg noensinne har hatt foran et stereoanlegg. Vel, man kan ikke like alt.
 • Cherry Red er superproduktive for tida, det formelig hagler av fete samlebokser. Tittelen på 7xCD boksen Manchester: North Of England; A Story Of Independent Music From Greater Manchester (1977-1993) er ganske selvforklarende. En del kjente navn (Joy Division, The Buzzcocks, The Fall, New Order, Happy Mondays, The Stone Roses, 808 State, A Certain Ratio, Magazine og Oasis for å nevne noen), og mange flere ukjente. Med tykt hefte, selvfølgelig.
 • 4xCD samleren Before During After; The Story of 10cc når ikke helt opp til toppkarakter. Er nok en OK sak med 40-siders hefte, men i følge omtalen er det en del hull i dekningen som gjør at dette ikke blir noen definitiv samleboks. 4 CD-er rett og slett ikke omfattende nok, når dette skal inkludere både før og etter.
 • Lydia Lunch og Cypress Grove har gitt ut et album kalt Under The Covers, som da er en samling av bare coverlåter. Får 3 stjerner her, og jeg vet ikke om jeg er helt klar for å høre alt fra Bon Jovi til Steely Dan låter bli hakket opp og dratt ned i mørket. Er ikke så stor fan av Lynch heller, begrenser seg stort sett til tingene hun gjorde hvor The Birthday Party folk var involvert.
 • Mogwai får 4 stjerner for sitt nye album Every Country's Sun. De klarte aldri å toppe det fantastiske debutalbumet, som vel egentlig er det eneste essensielle albumet fra dem. Ikke noen lydsnutter fra dette nye som tyder på noe annet heller.
 • Light In The Attic sin 2xLP Don't Just Sing var en flott samleutgivelse med Karin Krog. De som vil dykke dypere får nå muligheten når Odin gir ut en 6xCD boks som kommer med et 44-siders hefte. Tittel er The Many Faces Of Karin Krog.
 • Så var turen kommet til The Verve sitt tredje album Urban Hymns med hensyn til deluxe-utgivelse. I tillegg til 5xCD+2xDVD utgave (tilnærmet lik de foregående to) så kommer denne også i en 3xLP boks variant. Den inneholder mindre bonusmateriale, så her vil nok CD/DVD-utgaven være å foretrekke. At den får bare 3 stjerner her bryr ikke jeg meg om, her er det mye snadder, BBC-sessions og konsertopptak med mere.
 • Ramones sitt andre album, Leave Home (1977), har fått samme 40th Anniversary deluxe-treatment som debuten, 3xCD+LP+bok, med mye bonus-snadder.
 • Jeg har tidligere nevnte C87, oppfølgeren til den legendariske britiske indiepop-samleren C86 (fra 1986). Cherry Red går nå videre med C88, en ny 3xCD boks som da samler kutt fra 1988. 4 stjerner her, og igjen en fin anledning til å skaffe seg overblikk over ting man ignorerte eller av andre grunner ikke fikk med seg den gang.
 • 4 stjerner også til begge de to samleutgivelsene som gir en innføring i rock fra Zambia på 70-tallet. Welcome To Zamrock! Vol. 1 og Welcome To Zamrock! Vol. 2 kommer både som CD+bok (104 sider!) og som 2xLP (sannsynligvis da med hefte med tilsvarende tekstlig innhold).
 • John Corbett sin bok med tittel Vinyl Freak: Love Letters to a Dying Medium bør kansjke inn på leselista selv om Corbett skriver mest om jazz (Corbett var skribent i Down Beat). Vinyl-samle-genet krysser alle sjangre.
 • Robert Forster sin selvbiografi Grant & I; Inside And Outside The Go-Betweens går rett inn på boklista. "The truest and strangest poet of our generation" (Nick Cave).
 • På baksiden er det reklame for et praktverk av en bok, Mick Fleetwood: Love That Burns; A Chronicle Of Fleetwood Mac; Volume One: 1967-1974. Utgiver er imidlertid Genesis Publications, og da skjønner vel mange at prisnivået her ligger for høyt for de fleste. 2000 nummererte eksemplarer, signert av Fleetwood, innbundet i lær og med bonus 7". Pris? 325 britiske pund. Så vidt jeg har forstått er det sjelden at det kommer billigutgaver av bøkene til Genesis Publications.

Record Collector #469, August 2017

mandag 08. januar 2018 21:00

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Reklame for 45RPM 2xLP utgaver av 4 klassiske Brian Eno 70-talls album: Here Come The Warm JetsTaking Tiger MountainAnother Green World og Before And After Science. Tilbakemeldinger på Hoffman forumet tyder imidlertid på at man like godt kan gå etter 70-talls pressinger eller kanskje også de litt rimeligere EG Records pressingene fra 80-tallet. Det kommer også fram i diskusjonen her at US-nyutgivelsene er presset av GZ Media mens EU-nyutgivelsene kommer fra Optimal Media, og videre at GZ her er de beste. Relatert til dette meldes det om litt sviktende kvalitetskontroll fra Optimal generelt i det siste, det får vi håpe ikke er en trend som vedvarer. Kan selv skrive under på at GZ kan levere svært gode pressinger.
 • Nyutgivelsen av Lal & Mike Waterson sitt album Bright Phoebus fra 1972 får 5 stjerner. En noe obskur britisk folk-rock klassiker. Enda bedre synes jeg Lal Waterson sine to vakre soloalbum fra 90-tallet sammen med gitarist Oliver Knight er,  Once In A Blue Moon (1996) og A Bed Of Roses(1999). Sistnevnte da gitt ut etter hennes bortgang. Once In A Blue Moon ble for øvrig gitt ut på vinyl av Three Black Feathers Records i 2010.
 • Stor artikkel om Johnny Kidd & The Pirates. Er ikke så interessert i 60-talls rock av denne typen egentlig, men dette var store inspirasjonskilder for blant andre Wilko Johnson, og Dr. Feelgood tok navnet sitt fra en av deres singler.
 • Stor artikkel om Buddy Guy også, som inkluderer en liste over 12 essensielle album. Når jeg har ørten album med Hendrix og alle albumene til Stevie Ray Vaughan i samlinga, så burde jeg nok hatt mer enn bare det ene med Buddy Guy som er der nå, så her havnet en del på wantlista.
 • Like stor artikkel om det Sør-Afrikanske prog-psych-bandet Freedom's Children, som var aktive fra ca. 1967-1971. Så og si alle deres originale utgivelser er store samleobjekter og bortimot umulige å oppdrive i dag. Litt pussig da at ikke artikkelforfatteren nevner den flotte boksen fra Shadoks Music som kom i 2007, den samler alle deres tre album i form av flotte nyutgivelser, inkludert et innlegg med omfattende liner notes. Kan også nevne at Vernon Joynson går svært grundig til verks da han omtaler bandet deres diskografi i boka Dreams, Fantasies and Nightmares Revisited. Alt dette fortjent oppmerksomhet rundt et historisk sett unikt band som også lagde musikk som står seg.
 • Artikkel med månedsvis gjennomgang av viktige hendelser i 1977, et vitalt år for rocken/punken, selvfølgelig.
 • Japanske Boris graver seg ned i seigtflytende sludge/doom-metal på sitt nye album Dear. Det går visst saktere og tyngre for seg her enn på lenge, fra en av de mer eksperimentvillige ledestjernene i sin sjanger.
 • Fire Records har presset opp nye vinylopplag av de 4 første albumene til det britiske post-punk/psych-pop/indie/new-wave/DIY/etc. bandet Television Personalities. Lydkvalitet er vel ikke kritisk for fans av dette bandet, så vi kan vel regne med at disse nypressingene fra Fire er gode alternativ til de smått ettertraktede førsteutgavene.
 • Real World slipper 2xLP 45RPM utgaver av 3 av Peter Gabriel sine soundtrack: Birdy, Passion og The Lond Road Home. Ikke like essensielle som hans 4-5 første soloalbum, som for øvrig også finnes i samme format. Her er også Classic Records sine 200g utgivelser av disse albumene gode alternativer. Det går lange tråder på Hoffman forumet der disse sammenlignes, meningene er mange, men utgivelser fra Classic Records blir sjelden helt feil.
 • 2xCD samleren Spaced Out: The Story Of Mushroom Records fra Cherry Red får 4 stjerner her. Da snakker vi ikke om den australske labelen som også ble etablert på 70-tallet, men den London-baserte med samme navn. Inneholder et spenstig utvalg over sjangre som prog, psych, jazz, folkrock, etc., og samleren går også tilbake til 60-tallet og forløperen Maximum Sound Productions. Et lass med obskure navn her, "A great comp" avsluttes omtalen med, 4 stjerner.
 • Debutalbumet til den nye jazzrock-supergruppa Hudson får 5 stjerner, og det er kule saker John Scofield (gitar), Jack DeJohnette (trommer), Larry Grenadier (bass) og John Medeski (keyboards) har snekret sammen her. I tillegg til originale komposisjoner covrer de også låter av Bob Dylan, Joni Mitchell, Robbie Robertson og Jimi Hendrix. Dessverre ikke noe vinylutgave tilgjengelig foreløpig, bare CD.
 • Cherry Red/Hear No Evil er ute med 2xCD utgave av Screaming Trees sitt album Dust fra 1996, CD nummer 2 er da fylt av bonusmateriale.
 • 4 stjerner til det "nye" 70-talls albumet fra Neil Young, Hitchhiker, som består av akustiske demo-versjoner av låter som senere dukket opp på ulike album. Mange vil nok si at denne fortjener toppkarakter, en svært sterk samling av låter som også fungerer godt i drakten de presenteres i her, spilt inn i august 1976.
 • Full pott til 3xCD samleren Milk Of The Tree; An Anthology Of Female Vocal Folk & Singer-Songwriters 1966-73 fra Grapefruit Records. Kommer med 44-siders hefte. Ingen låter med Joni Mitchell, Carole King eller Carly Simon (sannsynligvis lisens-relaterte årsaker til disse utelatelsene), men ellers et bredt utvalg av kjente og mer ukjente navn. Denne fikk 3 stjerner i Shindig!, en litt mer lunken omtale der, men da havner vi på 4 i snitt, som sikkert er greit.
 • Johnny Rogan har publisert del 2 av sin massive The Byrds biografi, Byrds; Requiem For The Timeless Volume 2 er på vanvittige 1248 sider! Del 1 som kom i 2011 er nesten like omfattende, så dette er bøker som tar noen centimeter plass i bokhylla. Inkluderer en diskografi som beskrives som "epic", så med disse på plass bør The Byrds være tilstrekkelig dokumentert. Selv har jeg Rogan sin bok Timeless Flight Revisited fra 1997 i bokhylla, som vel da blir en slags tidligere utgave av disse to nye volumene, men med sine drøyt 700 sider får det holde.
 • 5 stjerner til boka Feel The Music; The Psychedelic Worlds Of Paul Major. Her dokumenteres mye snadder fra den legendariske platesamleren/selgeren med base i New York som gjorde det til sin livs oppgave å fokusere på obskuriteter (gjerne med psykedeliske kvaliteter) ingen andre hadde brydd seg om tidligere. En fargerik og lekende redigert bok, full av visuelle underfundige vidunderligheter.
 • 4 stjerner til boka Smashing It Up; A Decade Of Chaos With The Damned. "This highly engrossing book provides a comprehensive overview of the band's first decade, packed with tales of rock'n'roll excess (some amusing, some less so) ...". Høres ut som morsom lesning.

Record Collector #468, July 2017

lørdag 06. januar 2018 18:58

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Fine, store artikler om The Move, Teenage Fanclub og Fairport Convention.
 • Artig, lang artikkel kalt "How To Collect Records Properly", fullt av tips for både nybegynnere og de som har holdt på en stund. Inkludert en humoristisk oversikt over ulike samlertyper: The Newbie, The Obsessive, The Shepherd, The Hoarder, The Investor, The Paranoiac, The Upgrader & The Easy Lover. Vanskelig å ikke føle seg truffet i enkelte av beskrivelsene her ...
 • Roky Erickson sitt folkrock-fokuserte album All That May Do My Rhyme fra 1995 er ikke så lett å finne på bruktmarkedet på vinyl. Greit derfor at det har blitt nyutgitt, selv om det nok kommer et stykke ned på listen over essensielle Roky album.
 • Hva, bare 3 stjerner for nok en Grateful Dead liveboks?! Cornell 5/8/77 5xLP-utgivelsen er en ny 5-stjerner i min bok! Lyden er knallbra, musikken også, selvfølgelig.
 • 5 stjerner til deluxe 3xCD+2xDVD utgaven av Songs From The Wood. Dette Jethro Tull albumet fra 1976 er også en av deres beste. Med 96-siders bok i tillegg, obligatorisk.
 • Silhouettes And Statues; A Gothic Revolution 1978-1986 er en 5xCD samleboks fra Cherry Red. For en som hadde et svært selektivt forhold til gothrock på den tiden, er dette en fin anledning til å skaffe seg et overblikk over artister som ble silt bort kanskje litt for fort, og andre man knapt har hørt om. 4 stjerner her, som alltid står Cherry Red for kvalitetsbokser, denne med 48-siders hefte.
 • Peter Perrett og The Only Ones har mange dedikerte fans, ikke uten grunn. Her blir det 5 stjerner til Perrett sitt comeback album How The West Was Won. Hans forrige og første soloalbum Woke Up Sticky må vi helt tilbake til 1996 for å finne. Spørs om ikke dette nye havner langt opp på lista over 2017 favoritter.
 • 4 stjerner til deluxe-nyutgivelsen av Radiohead sitt mesterverk fra 1997, OK Computer. For anledningen omdøpt til OKnotOK 1997-2017. En del bonusmateriale selvfølgelig, og deluxe-utgaven kommer med en tykk påkostet bok. På Hoffman-forumet meldes det imidlertid om litt svikt i kvalitetskontrollen på vinylpressingene, og det gjelder visst både US og EU utgavene. Har du vært uheldig, bør du få byttet til strøkne og knitrefrie pressinger.
 • Roger Waters sitt nye album står allerede i hylla, Is This The Life We Really Want? får 5 stjerner her. Joda, dette er Waters i fin form, men sett opp mot de virkelige store klassikerne han har vært involvert i, er det vel riktigere å gi den en solid 4-er.
 • Har ikke noen Steely Dan bok i hylla, så Anthony Robustelli sin Steely Dan FAQ kan være verdt en titt. I omtalen hvor den får 4 stjerner nevnes en annen bok: "There's Brian Sweet's fact-heavy Reelin' In The Years but man, is it dry". Den er nok likevel et førstevalg om du er interessert i mest mulig informasjon om studioinnspillingene, mens en tredje bok, Major Dudes: A Steely Dan Companion, samler en masse interessante intervjuer og omtaler av albumene.

Record Collector #467, June 2017

torsdag 04. januar 2018 19:00

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Rolling Stones dokumentaren Olé Olé Olé: A Trip Across Latin America får 4 stjerner her, fullt fortjent. Denne gikk på en TV-kanal her tidligere i år, god underholdning, imponerende å se hvor vitalt dette bandet fremdeles er. Albumet Blue & Lonesome fra litt over et år siden tyder også på det, og på et band som gjør akkurat det de vil, og denne gangen resulterte det i en energifylt samling av blues-coverlåter.
 • Stor artikkel om kult-artisten Gary Wilson. Etter at Beck begynte å namedroppe ham på slutten av 90-tallet føk interessen for Wilson sine originale og obskure LP-utgivelser fra 70-tallet i været, og er fremdeles ettertraktede objekter. Det finnes flere nyutgivelser av albumene, men det musikalske innholdet er kanskje mer for spesielt interesserte. Man bør uansett starte med dokumentaren som ble lagd i 2005, You Think You Really Know Me: The Gary Wilson Story, den er absolutt severdig.
 • Har helt sikkert nevnt Paul Weller albumet A Kind Revolution før, 5 stjerner her, verdt å nevne igjen.
 • 4 stjerner til avant-garde artisten Tony Conrad sitt album Ten Years Alive On The Infinite Plain fra i år, og da gitt ut etter at han gikk bort. Her nevnes også en forholdsvis ny film som kan være verdt å få med seg, Tony Conrad: Completely in the Present, hvor både hans involvering i den tidlige historien til Velvet Underground er med, og hans samarbeid med tyske Faust er dokumentert.
 • Oxbow har jeg hatt et halvt øye til helt siden jeg tilfeldigvis ramlet over debuten Fuckfest fra 1989, men må innrømme at jeg har gått glipp av store deler av den middels store diskografien av utgivelser de står bak. Når de her 5 stjerner for deres nye album Thin Black Duke, er det en påminnelse om at jeg bør oppdatere meg litt bakover samtidig som jeg sjekker ut dette. Beskrivelsen av bandet fra AllMusic burde generere en viss interesse fra andre til å gjøre det samme: "Provocative Bay Area quartet combined the squall of bands like the Birthday Party with elements of free jazz and musique concrète".
 • Når Part IV fra Part Chimp får 5 stjerner og omtalen avslutter med "Best British rock album of 2017 by at least several hundred kilometres!", bør man låne et øre og undersøke nærmere. Det gjorde jeg, og fant i hvert fall massive vegger av solid sludgefuzz. Litt monotont i lengden, men sikkert storartet for fans av sjangeren.
 • I andre enden av lydskalaen: "If you're looking for glacial Nordic chills, Arve Henriksen's hauntingly beautiful Towards Language will do the trick." Utvilsomt kvalitetsmusikk, med blant andre gitarist Eivind Aarset på laget. Kjenner igjen stemninger fra tidligere album ... kanskje kan Henriksen sin trompet signatursound bli litt ... ensformig i uttrykket, om det er lov å si det.
 • "The closest we got to a Clash reunion" er oppsummeringen av omtalen av Joe Strummer & The Mescaleros sitt album Live at Acton Town Hall  (full tittel: Friday 15th November 2002 Acton Town Hall, London). Opprinnelig gitt ut som 2xLP i et begrenset opplag til Record Store Day i 2012, nå nyutgitt. Hoppet over denne den gangen, og det gjør jeg vel fortsatt. Synes ikke lydkvaliteten forsvarer et innkjøp på vinyl av denne.
 • Sendelica har slått seg sammen med Superfjord for splittsingelen Zappa, hvor de covrer henholdsvis "Don't Eat The Yellow Snow" og "Peaches On Regalia". Utgitt på Fruits de Mer i tre ulike farger, og var du tidlig ute med bestilling fikk du også med en Zappa-løsbart på kjøpet!
 • 4 stjerner til dokumentaren Northern Disco Lights; The Rise And Rise Of Norwegian Dance Music, som selvfølgelig bør sjekkes ut. Fint at Record Collector finnes, når vi ikke har noen levende musikkpresse her hjemme som kan informere oss om at slike dokumentarer eksisterer. Skal også være ute på DVD, men den finner jeg ikke tilgjengelig noe sted. Er tilgjengelig på enkelte strømmetjenester.
 • Når vi nå har fått The Beatles sin Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band i ulike utvidede utgaver, kan boka Sgt. Pepper At Fifty; The Mood, The Look, The Sound, The Legacy Of The Beatles' Great Masterpiece være en fin kompanjong.
 • 5 stjerner noteres til Jonathan Gould sin bok Otis Redding; An Unfinished Life.
 • Dyr men lekker: Carl Magnus Palm sin bok Abba; The Complete Recording Sessions, opprinnelig gitt ut i 1994, er kommet i ny og utvidet utgave. Skulle man finne på å ville høre gjennom Abba katalogen en gang til så er dette den optimale ledsageren.

 

Record Collector #466, May 2017

mandag 01. januar 2018 17:00

Nytt nummer av Record Collector, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • En-sides artikkel om Robert Calvert (Hawkwind) med en kjapp gjennomgang av hans soloalbum. Har bare Lucky Leif And The Longships (som skribenten her klarer å stave feil: Lucky Lief, kanskje pga. Fairport albumet Liege & Lief ... men ellers en fin oppsummering) fra 1975 i samlinga fra før, fire andre har stått på ønskelista en god stund.
 • Har såvidt tidligere nevnt at Robbie Robertson (The Band) har gitt ut sin selvbiografi (Testimony), som selvfølgelig må leses. Her en stor artikkel med intervju i den anledning.
 • Fin og lang artikkel om 1967, med månedlig gjennomgang av begivenheter fra dette viktige året i rockhistorien. Her kan man bruke laaang tid på å lytte seg gjennom alt som blir nevnt, og artikkelen egner seg ypperlig som lytteguide med en god strømmetjeneste tilgjengelig. Man har jo selvfølgelig ikke alt dette på vinyl ...
 • 5 stjerner til The Afghan Whigs sitt andre album etter at de er tilbake og In Spades skal da være langt bedre enne Do The Beast fra 2014. Ikke et band jeg har noe spesielt forhold til, men In Spades virker å være mer variert enn albumene fra 90-tallet, og vel så interessant.
 • 5 stjerner til det tidligere nevnte soundtracket fra Paul Weller, til boksefilmen Jawbone. "This is a triumph, a knockout".
 • 3xLP utgaven av Truth, Liberty & Soul; Live In NYC med Jaco Pastorius' Word of Mouth Big Band er ikke helt billig, men2xCD utgaven er et godt alternativ. Undertittel er The Complete 1982 NPR Jazz Alive! Recording, med lyd remastret fra originale 24-spors opptak. Med tykt hefte (innholdet er det samme i både CD- og vinylutgaven, men sistnevnte er da i større format) er dette snadder for fans av en av tidenes beste bassister.
 • Mark Lanegan sitt album Gargoyle står allerede i hylla, men bør nevnes. 4 stjerner her.
 • Sendelica er super spacerock fra Wales, og selv om deres album Lilacs Out Of The Deadlands bare får 3 stjerner her, sier anmelderen at albumet "may well play better to their followers". Ja, jeg gir den 4. Begynner å bli smått med vinyleksemplarer igjen fra bandets Bandcamp-butikk for den som vil sikre seg det.
 • Mute har gjort Swans sitt album The Great Annihilator tilgjengelig på vinylformatet igjen. Bra, for originalen fra 1994 er vanskelig å få tak i.
 • Wire har fulgt opp Nocturnal Koreans fra 2016 med et nytt bra album, Silver/Lead får 4 stjerner her. Er visst deres 15 studioalbum, imponerende.
 • De som ikke har noen av bøkene med Hipgnosis sine omslagskunstverk fra før i bokhylla bør sjekke ut denne nye boka som samler det meste mellom to permer. Vinyl . Album . Cover . Art: The Complete Hipgnosis Catalogue er heller ikke spesielt kostbar, i innbundet utgave.
 • Big Gold Dream; Scottish Post-Punk And Infiltrating The Mainstream er selvfølgelig en dokumentar som skal sjekkes ut.
 • En ny og oppgradert utgave av Deep Purple sin California Jam 1974 er ute på DVD/Blu-ray. En artig sak med "ferskingene" Glenn Hughes og David Coverdale på plass.

Shindig! #69

fredag 24. november 2017 20:00

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Paul Weller på forsida, og stor artikkel inne i bladet.
 • Notis om kommende 7xCD boks med Fairport Convention, Come All Ye: The First 10 Years inneholder hele 55 tidligere uutgitte spor, inkludert to komplette konserter fra 1973 og 1974.
 • Halvsides artikkel om Laucan (Laurence Galpin, London) og hans album Frames Per Second, som beskrives som en blanding av The Incredible String Band og Radiohead. Jeg ville byttet ut Radiohead med Jeff Buckley, pent, men dette er mer kontemplativt enn alle de tre nevnte referansene her.
 • Litt mer håndfast er Nev Cottee (Manchester) sitt album Broken Flowers. Referansene her er heller ikke til å kimse av: Leonard Cohen, Richard Hawley og Mark Lanegan. Dyp stemme og en viss crooner-faktor da, men kanskje ikke like sterk dragning mot det mollstemte som de andre her. På hjemmesiden til Cottee presenterer han seg slik: "Lovers of Lee Hazlewood, Spiritualized and Nick Cave will find much to enjoy in the twilight serenades contained herein." Ypperlig rolig og stemningsfullt dette, må sjekke ut hans to tidligere album også.
 • Yuri Gagarin er et svensk space-rock band, deres selvtitulerte debutalbum fra 2013 er nå presset på nytt av Sulatron Records, 500 eks på gul vinyl. Kult nok med monotone riff, speisa synther og intergalaktiske gitarsoloer som aldri slutter, men det blir for ensformig for min del, og produksjonen er litt grautete også. Oppfølgeren At The Center Of All Infinity fra 2015 er hakket vassere sånn sett og kan sjekkes ut av interesserte i første omgang.
 • Deluxe boks-utgaven av Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band med 2 LP-er, 4 CD-er, DVD, Blu-ray, bok og mere er mer enn nok vil noen mene, men for de som ønsker å dykke ned i denne klassikeren fra The Beatles er dette julekvelden, og de 5 stjernene her på sin plass.
 • Love sitt album Forever Changes fra 1967 er en ubestridt klassiker. Her får Complete Forever Changes Live fire stjerner, men dette konsertopptaket fra 2003 er nok mer enn en stjerne unna klassikerstatus, og neppe så veldig interessant for andre enn blodfansen.
 • Dion (DiMucci) sitt album Kickin' Child får fem stjerner, tidligere uutgitte opptak fra 1966 som i følge omtalen her høres ut som "left-overs from the Highway 61 sessions". Mange fine låter her, og skullle først et Dion album inn i mine platehyller ville dette være en god kandidat, men det blir nok ikke riktig interessant/essensielt nok.
 • Mute Records er ute med en svært interessant 3xLP samler med Can, ganske enkelt kalt The Singles. Jeg var ikke klar over at disse tyske prog/kraut-rock legendene hadde en så stor produksjon av singler, men her er det bare å glede seg til å få deres musikalske innavasjon presentert i kompakte biter.
 • Britiske The Inmates sine tre album fra 1979-1982 er samlet i en 3xCD boks med bonusmateriale. Blues/pub-rock av godt merke, men selv deres første (og beste) album First Offence fra 1979 når ikke helt opp til Dr. Feelgood. Tror det for min del har mest med vokalisten sin litt masete stemme å gjøre.
 • 3 stjerner til norske garasjerock-bandet The Wednesday Knights sitt album My Problem Is You. Står at de er fra Oslo, men de er fra Bergen. Ikke spesielt originalt det musikalske her, men retro, rått og rølpete så det holder.
 • The New Tweedy Brothers sitt eneste og selvtitulerte album fra 1968 er et mega samleobjekt som kommer i et spektakulært seks-kantet omslag. Dette er også gjenskapt når Guerssen nå kommer med sin utgave av albumet. 5 stjerner her, 3 fra Allmusic, tenker vi lander på 4 da, siden 5 er i overkant og 3 blir vel strengt ... bør sjekkes ut om du har interesser i retning av California psychrock fra perioden.
 • Long Strange Trip er tittelen på en ny dokumentar om Grateful Dead, men filmmusikken, dvs. en fin samling av konsertopptak, gjøres også tilgjengelig på ulike fysiske format. Det gjeveste av disse er en 6xLP boks, som i likhet med 3xCD utgaven som selges via Amazon, har en del bonusmateriale. Alt snadder for fansen, selvfølgelig, 4 stjerner her.
 • Liker du rå, ekte og litt genuint av-hengslene 60-talls garasjerock bør du låne et øre til australske The Wild Cherries og albumet 16 Pounds Of R&B, som er en samling med demo/live innspillinger fra 1965/66. Anmelderen her omdefinerer likegodt skalaen og gir dem 11 av 5 stjerner. "Impossibly great" sier han, og er kanskje inne på noe. Materialet her ble også utgitt på CD for noen år siden (That's Life, 2007), da med singlene fra 60-tallet i tillegg, men det spørs om ikke de blekner litt mot villskapen i disse opptakene. Jeg synes garasjerock fra 60-tallet kan bli litt kjedelig og formelbasert, og sånn sett litt oppskrytt, men dette var livlige greier.
 • The Sunshine Makers er tittelen på et album fra London-baserte The Heliocentrics, og det er et soundtrack som sikkert fungerer godt alene, men filmen med samme tittel bør inn på tittelista. Den dokumenterer undergrunnshistorie om LSD på 60-tallet i USA: "The story of Nicholas Sand and Tim Scully, the unlikely duo at the heart of 1960s American drug counter-culture ... about two trippy American renegades who produced millions of hits of LSD and helped turn on the United States of Acid."
 • A Melange Of Musical Pipe Dreams And Pendemonium. Tittelen på dette nye oppslagsverket fra Vernon Joynson og Borderline Books er det lite å si på, og undertittelen forklarer videre: Australian, New Zealand, African, Turkish And Middle Eastern Rock, Pop, Beat, R&B, Folk, Psych And Prog 1963-1976. Boka får bare 3 stjerner her, og kritikken går ikke på omfang og diskografisk detaljinnhold, men på det at boka er for stor og tung og at innholdet heller burde vært tilgjengelig på en app. Han slenger også fram en litt småfrekk påstand om Joynson: "His books are epic, but lack opinion." Det stemmer ikke helt, og uansett så er jo hovedfokuset til Joynson de diskografiske detaljene. Oppsummert så synes jeg Shindig! redaktør Jon 'Mojo' Mills er mer enn en tanke surmaget i denne omtalen. Boka er fantastisk, og kan bestilles her i landet fra Panorama Records, evt. Adlibris. (Deler av innholdet i denne boka er tidligere publisert i Dreams, Fantasies and Nightmares; Canadian, Australian, Latin American and South African Rock And Pop 1963-1976, som nå blir fordelt over to ulike bøker. Den andre heter A Potpourri Of Melodies And Mayhem; Latin American and Canadian Rock, Pop, Beat, R&B, Folk, Garage, Psych And Prog 1963-1976.)
 • Boka Making It: Music, Sex & Drugs in the Golden Age of Rock er skrevet Ted Myers, som til tross for flere forsøk med ulike band ikke "made it". Men historiene han forteller fra California på 60/70-tallet hvor han aktivt deltok i de mer fritidsrelaterte aktivitetene i musikkmiljøet, er visst høyst leseverdige: "Although he never quite makes it, he has many wonderful—and not-so-wonderful—adventures, and rubs shoulders with some of the true icons of folk, rock, and pop culture, including Bob Dylan, James Taylor, The Who, Procol Harum, Joni Mitchell, Graham Nash, Van Morrison, Steely Dan, Chevy Chase, Timothy Leary and even Elvira, Mistress of the Dark." Tror denne må opp på ønskelista.

Shindig! #68

tirsdag 07. november 2017 18:00

Nytt nummer av Shindig!, og som alltid ender jeg med en liten sjekkliste. Her en kjapp gjennomgang:

 • Dave O' Grady fra Seafoam Green plukker sine favorittalbum, og blant dem finner vi The Derek Trucks Band sitt album Songlines fra 2006. Som Allman Brothers fan siden 70-tallet burde jeg vel ha fulgt med på Derek Trucks sin karriere litt bedre enn jeg har gjort. Songlines finnes ikke på vinyl, så inntil videre velger jeg å nyte det via strømming. Et solid album fra en av rockens beste blues-slide-gitarister.
 • O'Grady trekker fram mye annet bra også, blant annet et konsertalbum fra 1972, et opptak fra Ultrasonic Studios 1972, med Bonnie Raitt og Lowell George med flere. Dette er slett ikke det eneste lytteverdige som ble tatt opp live i dette New York studioet på den tiden. Det finnes blant annet et par konserter med Little Feat fra 1973 og 74 som er fantastisk bra, med bra lyd også, og de kan hentes ned gratis i god kvalitet fra archive.org.
 • Boka 1967: A Complete Rock Music History of the Summer of Love av Harvey Kubernik ser ut til å egne seg bra til oppføring i jule-bokønskelista.
 • 16-siders artikkel kalt The Power Of Soul, som ikke handler om soulmusikk, men er en "celebration of the black rock revolution", med stoff om blant andre Hendrix, Funkadelic, The Last Poets og Sly Stone. Alt bra, en artikkel å vende tilbake til.
 • Samme kan sies om artikkelen om de britiske 70-talls progrockerne Patto, i anledning Esoteric sine nyutgivelser (på CD) av deres første fire album.
 • Fin artikkel også om Austin, Texas bandet Cold Sun og deres undergrunns-psych klassiker Dark Shadows fra 1970. Her kan det være verdt å nevne at den tyske World Of Sound labelen sin nyutgivelse på vinyl av denne holder høy kvalitet, og spesielt attraktiv er utgaven fra 2008 som plusser på en 10-tommer med konsertopptak.
 • Jeg har ingenting med The Turtles i platehylla. Vet heller ikke om jeg er interessert nok til at den nye boksen fra Edsel/Demon med nyutgivelser av alle deres 6 album fra 1965-70 havner på ønskelista. I The Albums Collection er de to første i mono, resten i stereo, alle remastret av Bill Inglot og skal etter sigende være gode sånn sett. Disse remastringene er også tilgjengelig på CD-formatet, enkeltvis, med diverse bonusmateriale. Sammen med 2xCD samleren All The Singles, skulle LP-boksen gi en super dekning for den som måtte ønske det.
 • Den flotte 8xCD boksen The Brain Box: Cerebral Sounds Of Brain Records 1972-1979 har jeg tidligere nevnt. Her får den god omtale og 4 stjerner. Den 76-siders boka inneholder bandpresentasjoner på både engelsk og tysk. Minus for Ben Graham som i omtalen her påstår at norske Ruphus ikke satte noen spor etter seg.
 • The Byrds: Live At The Fillmore 1969 er reutgitt på CD-formatet. Et bra konsertopptak som først ble publisert i 2000, i følge Discogs. Tror jeg likegodt hører denne på strømming framfor å betale for det som ser ut til å være en regulær CD-utgivelse uten noe hefte. Når jeg lytter på opptaket nå så er noe av det første som faller meg inn at R.E.M. har hentet mye fra The Byrds ...
 • Baltimore psych/heavy-rockerne Maypole sitt selvtitulerte album fra 1971 reutgis av spanske Vinilissimo. Et slett ikke ueffent album for fans av sjangeren.
 • Esoteric har samlet de tre første albumene til Quintessence over 2 CD-er (Move Into The Light: The Complete Island Recordings 1969-1971). Høy hippie-faktor på denne gjengen fra London, kanskje litt for høy ... høres en tanke datert ut i så måte.
 • Tyske Bear Family har gitt ut svenske Tages sitt album Studio fra 1967 på nytt, og her følger det en DVD med LP-en. Den inneholder den svenske TV-produksjonen Dalamania: En Fantasisvit, som for øvrig også ligger tilgjengelig på YouTube, men kvaliteten på DVD-en er sannsynligvis bedre.
 • Flashback Magazine gir også ut utvalgte obskuriteter på nytt, og New York singer/songwriter John Wonderling sitt album Day Breaks fra 1973 får 5 stjerner her. Det er nok litt i overkant, men kanskje de drar på litt som et kollegialt nikk til Flashback. "Man of Straw" er litt småpsykedelisk og tatt med på en del psych-samlere, men ellers er det gode poplåter og Wonderling har en bra stemme.
 • Magic Bus fra Devon, UK, er et progrock band som treffer min smak bra. Melodisk, lett jazzfaktor og fin stemning, Canterbury er uungåelig å nevne, og navn som Caravan og Gong droppes lett i omtaler. Både Transmission From Sogmore's Garden fra 2014 og Phillip The Egg fra i år er ute på vinyl nå og anbefales på det varmeste til de som rykker til av de nevnte referansene. 4 solide stjerner her, burde vært 5.
 • Crystal Jacqueline får 5 stjerner for sitt album Await The Queen, ute på den fine labelen Mega Dodo. Treffer ikke meg helt, har kanskje noe med stemmen å gjøre.
 • Når Paul Roland gir ut noe nytt er det verdt å følge med. White Zombie får 4 stjerner her, kunne gjerne vært 5 for min del. Her er det mye bra for de som liker hans erke-britiske vokal og litt særegne musikalske teft. På White Zombie har han etter signede latt seg inspirere av Dr. John og Bela Lugosi (albumet var opprinnelig tenkt som lydspor til en av hans filmer) og laget et fascinerende album, vakkert og fengende gotisk mørkt. Bare på CD foreløpig.
 • En annen Paul, Weller, får også 4 stjerner for sitt album A Kind Revolution. Mer mainstream dette, men Weller er jeg litt fan av, så dette står allerede i hylla.
 • OTT Select! Volume 1 er tittelen på en samle-LP utgitt på Pointy Little Heads. I følge omtalen her er sporene stemt fram på en Facebook-gruppe kalt OTT/On The Turntable, som jeg ikke har klart å spore opp. Men de 5 stjernene utgivelsen får her er fullt fortjent, et vell av nye navn her som er verdt å sjekke ut. En løselig fellesnevner kan være rolig folk-relatert psych-pop. LP-en er limitert til 300 eksemplarer.
 • Nytt nummer av It's Psychedelic Baby omtales i positive vendinger som fortjent. Liker du folk/psych bør du snappe opp dette (Issue #2/2), selv om mesteparten av stoffet finnes på nettet i bloggformat. Det er jo langt enklere og hyggeligere å bla i ei blekke foran stereoanlegget enn å fikle med en mobil, nettbrett etc.
 • Psychedelia: 101 Iconic Underground Rock Albums 1966-1970 er den svært fristende tittelen på en bok av Richard Morton Jack, mannen bak tidligere nevnte eminente Flashback Magazine og bøkene Endless Trip og Galactic Ramble (sjekk dem ut), for å nevne noe. Det bør holde til at boka føres rett inn inn på må-ha lista.